Schade aan de romp van het vrachtschip
NOS NieuwsAangepast

Stuurloos vrachtschip op sleeptouw na aanvaring Noordzee

Het op drift geraakte vrachtschip Julietta D, dat vanmorgen in aanvaring kwam met een olietanker, drijft stuurloos in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Daar heeft het schip waarschijnlijk de fundering geraakt van een zogeheten transformatorplatform, waar de opgewekte elektriciteit van windmolens samenkomt en wordt omgezet naar stroom die naar de wal kan worden getransporteerd.

Volgens de Kustwacht is over eventuele schade nog niets bekend. Het schip drijft op dit moment kilometers uit de kust. In de middag arriveerde de sleepboot Sovereign bij het vrachtschip, enkele uren daarna ging ook een tweede sleepboot op pad. Rond 19.00 uur lukte het de Kustwacht om een sleepkabel aan de Julietta D te bevestigen, waarmee het vrachtschip getrokken kan worden.

Kijk hier naar beelden van het op drift geraakte vrachtschip:

Het vrachtschip Julietta D met de sleepboot en een reddingsboot van de KNRM

Het vrachtschip lag vanmorgen voor anker bij IJmuiden, maar het anker raakte los. Daarop kwam het vaartuig in aanvaring met de olietanker Pechora Star. Er ontstond een gat in de Julietta D, waardoor veel water de machinekamer instroomde.

Op dat moment waren achttien bemanningsleden aan boord van het Duitse vrachtschip, dat onder Maltese vlag vaart. Zij zijn per helikopter naar Schiphol vervoerd. Ook de Belgische Kustwacht hielp mee met de reddingsactie. De Kustwacht heeft op Twitter beelden van de evacuatie gedeeld.

De aankomst van de bemanningsleden op Schiphol:

Aankomst op Schiphol van opvarenden schip in nood

Volgens de Nederlandse Kustwacht lag de focus van de reddingsactie eerst op het evacueren van de bemanningsleden, maar is die focus nu verschoven naar het stuurloze en drijvende schip. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het vaartuig naar de wal wordt gesleept.

"Er is weliswaar één reddingsboot in de buurt die het schip in de gaten houdt, maar het vrachtschip is volkomen stuurloos en drijft midden tussen het windmolenpark", zegt verslaggever Thomas Spekschoor, die in IJmuiden is. "De Kustwacht heeft er nu geen enkele invloed op. Dat is dus nog steeds een gevaar."

Het schip, dat zo'n 190 meter lang is, drijft nu richting het zuiden. De Kustwacht verwacht dat het vaartuig daarbij door de stroming langs een productieplatform zal komen, op zo'n 13 kilometer uit de kust van Scheveningen. Waarschijnlijk passeert de Juliette D dat platform aan de noordkant, maar uit voorzorg zijn de drie aanwezige medewerkers geëvacueerd.

Hier vond de aanvaring plaats:

De situatie aan boord van de olietanker die bij de aanvaring betrokken was is stabiel.

Reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) IJmuiden en Scheveningen zijn uitgevaren om hulp te bieden. Ook waren er reddingshelikopters ter plaatse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl