Anne Frank
NOS Nieuws

Excuses van Nederlandse uitgever voor boek over verraad van Anne Frank

Uitgeverij Ambo Anthos biedt excuses aan voor een boek over het verraad van Anne Frank. Een team van experts concludeerde daarin dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh waarschijnlijk het adres van het Achterhuis had doorgespeeld naar de Duitsers.

Ambo Anthos, dat het boek van de Canadese schrijver Rosemary Sullivan in Nederland uitgeeft, schrijft dat de uitgeverij een "kritischer" houding had moeten aannemen. De uitgever is naar eigen zeggen "in een stroomversnelling terechtgekomen" door de internationale publicatie van het boek. "Omdat de wereldrechten werden gekocht door [uitgeverij] HarperCollins bepaalden zij de inhoud."

Ambo Anthos schrijft dat extra drukken van het boek zijn uitgesteld, omdat de uitgeverij wacht op "antwoorden van het onderzoeksteam op de vragen die zijn gerezen". De verontschuldigingen zijn gericht "aan eenieder die zich door het boek gegriefd acht", schrijft de uitgeverij in een verklaring die via email is verstuurd aan auteurs.

Onmiddellijk nadat eerder deze maand de conclusies in het boek wereldkundig waren gemaakt, kwam er van tal van kanten kritiek op het onderzoek. Er was bewondering voor de grote hoeveelheid informatie die het team met moderne methoden boven water had gekregen, maar de conclusie dat Van den Bergh het Achterhuis verraadde, was te veel gestoeld op aannames, vonden kenners.

NOS op 3 maakte na de publicatie van het boek deze explainer over de nieuwe theorie:

Wie verraadde Anne Frank: het mysterie opgelost?

Er was onder meer kritiek op de bewering dat Van den Bergh als prominent lid van de Joodse Raad kon beschikken over lijsten met onderduikadressen. Dat was een essentieel punt in het onderzoek, maar hier was volgens andere experts geen enkel bewijs voor.

Universitair docent Bart van der Boom, die werkt aan een boek over de Joodse Raad, sprak hierover tegen de NOS van "lasterlijke onzin". "Je bent niet goed snik als je denkt dat de leden van de Joodse Raad, gerespecteerde mensen, 500 tot 1000 Joodse onderduikers zouden verraden."

Ook het Anne Frank Fonds was uiterst kritisch op het onderzoek. "Dit draagt niet bij aan waarheidsvinding, het levert alleen maar verwarring op. Het onderzoek zit bovendien vol fouten", zei voorzitter John. D. Goldsmith tegen de Zwitserse pers.

Hoofdonderzoeker 'perplex'

Hoofonderzoeker Pieter van Twisk staat naar eigen zeggen perplex door het bericht van Ambo Anthos. Vorige week kreeg hij bij een bezoek aan Ambo Anthos nog niet het idee dat de uitgeverij zo met het boek in de maag zat.

Hij beraadt zich nog op een uitgebreide reactie, maar blijft achter het onderzoek staan. Daar komt bij dat zijn team nooit heeft beweerd de definitieve waarheid te hebben achterhaald, zegt hij. Ze hielden het op een "waarschijnlijkheidspercentage van zeker 85 procent".

De experts gaven in het boek ook aan dat ze geen smoking gun hadden weten te vinden en zeiden in publicaties rond het onderzoek dat er gaten in de theorie zitten. Ze hoopten dat hun onderzoek zou helpen die gaten op te vullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl