Het vliegdekschip HMS Prince of Wales staat stand-by om ingezet te worden
NOS NieuwsAangepast

'Duidelijke boodschap': Britten overwegen verdubbeling troepen Oost-Europa

Het Verenigd Koninkrijk overweegt om het aantal troepen in Oost-Europa te verdubbelen. Ook denkt premier Johnson erover om extra wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aan de NAVO aan te bieden.

"Ik heb onze strijdkrachten opdracht gegeven zich voor te bereiden om volgende week in heel Europa te worden ingezet", staat in een verklaring van de Britse premier. Aanleiding zijn de oplopende spanningen met Rusland over Oekraïne.

Johnson wil hiermee naar eigen zeggen een duidelijke boodschap afgeven aan het Kremlin. "Het Verenigd Koninkrijk tolereert de destabiliserende activiteiten van Rusland niet en we zullen altijd achter onze bondgenoten van de NAVO staan." Hij noemt het een tragedie voor Europa als de Russische president Poetin kiest voor oorlog. "Oekraïne moet vrij zijn om zijn eigen toekomst te kiezen."

Bellen met Poetin

In de komende dagen is Johnson van plan om te bellen met Poetin. Ook bezoekt hij Oost-Europa, maar zijn reisdatum en precieze bestemming zijn nog niet bekend.

Op Twitter schrijft hij dat het beeld steeds zorgwekkender wordt en dat hij er bij Rusland op aandringt om niet te kiezen voor een "roekeloze en rampzalige" invasie van Oekraïne.

Op dit moment zijn ongeveer 1150 Britse militairen in Oost-Europa aanwezig. In Estland zijn meer dan 900 militairen gestationeerd, meer dan 100 Britten nemen deel aan een trainingsmissie in Oekraïne en in Polen zijn ook nog eens 150 militairen ingezet.

Oekraïne is geen lid van de NAVO en Rusland wil dat het Westen belooft dat de voormalige Sovjetrepubliek nooit zal toetreden tot het militaire bondgenootschap. Rusland ziet dat als een directe bedreiging van de eigen veiligheid. Aan de grens met Oekraïne hebben de Russen zo'n 100.000 militairen, tanks, artillerie en raketten geplaatst.

De VS en de NAVO hebben hun reactie op de Russische eisen vorige week op papier gezet en naar Moskou gestuurd. President Poetin zei daarop dat aan Ruslands belangrijkste eisen niet is voldaan, maar dat hij bereid is om verder te praten.

Waarom Rusland de groeiende invloed van NAVO zo problematisch vindt, zie je in deze video:

Waarom Poetin niet wil dat de NAVO verder uitbreidt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl