Persbureau Meter
NOS NieuwsAangepast

Stormschade in noorden en oosten, ook elders in Noordzeegebied problemen

Harde wind heeft de afgelopen dag voor problemen gezorgd in het noorden en oosten van het land. Uit onder meer Groningen, Hengelo, Sappemeer, Nijverdal, Overdinkel en Veendam kwamen meldingen binnen van stormschade. Bomen waren omgevallen, mensen hadden schade aan hun woningen of er waren problemen op de weg door de wind.

In de stad Groningen werd een deel van de ringweg afgesloten, nadat daar meerdere panelen van het Gasunie-gebouw waren gewaaid en enkele andere los waren komen te zitten. Volgens de brandweer was het gevaar geweken toen de wind eenmaal was afgezwakt. Wel blijven de N7 en de N370 ter hoogte van dat gebouw tot "in ieder geval vanochtend" dicht, meldt Rijkswaterstaat.

Ook op andere plekken leidde de wind tot schade of problemen. Op een voetbalkooi in de stad Groningen kwam een boom terecht en op meerdere wegen in de provincie lagen bomen of takken, met flinke hinder voor het verkeer tot gevolg.

In het Drentse Anderen waaide een achtergevel uit de schuur van een boerderij en ook in Friesland moesten de hulpdiensten uitrukken vanwege stormschade. Ook in Twente vielen bomen of takken op de weg.

In Anderen waaide de gevel uit deze schuur:

Achtergevel boerderij ingestort door storm

In Delfzijl heeft het waterschap Noorderzijlvest de dijkdoorgangen vanwege hoogwater gesloten. Daardoor is de haven van Delfzijl afgesloten. Rijkswaterstaat verwacht daar een waterstand van meer dan 3 meter boven NAP, en dan sluiten de dijkdoorgangen in de Groningse havenstad altijd. Er wordt vooralsnog geen dijkbewaking ingesteld.

Het KNMI had voor het noorden en noordoosten code geel afgekondigd vanwege zware windstoten, maar die waarschuwing werd na een tijd weer ingetrokken.

Problemen elders in Europa

Ook elders in Europa heeft het stormachtige weer tot problemen geleid. In Engeland kwam een jongen van 9 om toen een boom op hem viel. In de Schotse kuststad Aberdeen werd een vrouw van 60 geraakt door een boom. Ook zij overleefde dat niet. In het hele land zaten meer dan 130.000 mensen en bedrijven tijdelijk zonder stroom door omgevallen hoogspanningskabels.

In Duitsland hebben de spoorwegen het langeafstandstreinverkeer in het noorden van het land stopgezet. De Deutsche Bahn verwacht dat dat tot vanochtend gaat duren. Verder moest de brandweer op meerdere plaatsen in Duitsland uitrukken vanwege stormschade. In Hamburg kwam de vismarkt onder water te staan. De verwachting is dat het water nog tot maximaal drie meter boven de normale stand komt te staan.

Ook in Denemarken is het treinverkeer tijdelijk stilgelegd vanwege de storm. Op het eiland Seeland, waar ook Kopenhagen ligt, rijdt bijna al het regionale treinverkeer niet. Ook zijn verschillende bruggen tot vanochtend nog uit voorzorg afgesloten, schrijft de Deense omroep DR.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl