Geen carnaval in 2021, maar kan 2022 wel doorgaan? Gemeenten kijken wat mogelijk is
Lang leek het er op dat carnaval niet door kon gaan. Met de versoepelde coronamaatregelen gloort er toch hoop aan de horizon voor de carnavalsvierder. Maar het blijft een ingewikkelde zaak, bestuurders maken zich zorgen hoe ze bij carnaval moeten handhaven.
Veel carnavalsverenigingen hebben al een beslissing genomen: grote festiviteiten en optochten gaan niet door. Vrijwel alle Brabantse en Limburgse steden zijn al zo ver. Toch is de verwachting dat carnavalsvierders op zoek gaan naar manieren om het feest te vieren.
Bij de carnavalswinkel in Venray merken ze dat veel mensen niet meer afwachten en toch alvast wat gaan kopen voor Vastelaovend (zoals ze in Limburg zeggen):
Sinds de versoepelingen mag de horeca weer bezoekers ontvangen tot 22.00 uur. Als mensen naar de kroeg gaan, moeten ze een coronatoegangsbewijs laten zien. Ook geldt de anderhalvemetermaatregel, moet je verplicht blijven zitten en moet je een mondkapje dragen als je niet zit.
Afgelopen maandag spraken de burgemeesters in het Veiligheidsberaad al over carnaval. En met name over de vraag hoe ze kunnen handhaven. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven sprak zijn zorgen uit: "Mensen willen gaan sjouwen van café naar café. We willen dat met QR-codes proberen te faciliteren, maar ik houd mijn hart vast."
Niet te doen
Ook burgemeester Penn-te Strake van Maastricht verwacht dat het lastig wordt met het beperkte aantal boa's om de maatregelen te kunnen handhaven: "Als je ziet hoeveel mensen er carnaval vieren, is dat gewoon niet te doen."
Afgesproken is dat de burgemeesters van de Veiligheidsregio's waar het vraagstuk 'hoe om te gaan met carnaval en de coronamaatregelen' speelt in gesprek gaan met de minister van Justitie en Veiligheid. In voorbereiding daarop hebben burgemeesters van carnavalssteden al overleg gehad om samen één lijn te trekken.