NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen in goeden doen, hogere pensioenen in het verschiet

Pensioenfondsen hebben een goed beleggingsjaar achter de rug, ondanks veel economische onzekerheid. Het pensioenvermogen groeide flink door stijgende beurskoersen, de hogere vastgoedprijzen en andere beleggingen. Mede dankzij de hogere rekenrente steeg de dekkingsgraad van de grote fondsen sterk, tot meer dan 100 procent.

Voor het korten van de pensioenuitkeringen hoeft inmiddels niet meer gevreesd te worden. Sterker nog, het gedeeltelijk indexeren en verhogen van de pensioenuitkeringen komt dit jaar al in beeld. Een en ander blijkt uit de jaarcijfers van de vijf grote pensioenfondsen.

"Voor velen was 2021 door de coronapandemie een zwaar jaar, voor de financiële positie van ABP was het een goed jaar", zegt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van Nederlandse grootste fonds ABP. "De dekkingsgraad ging met sprongen omhoog en bereikte eind december het hoogste niveau sinds 2011. "We kunnen voorzichtig gaan nadenken over pensioenverhoging."

Bij de huidige regels kunnen pensioenfondsen de pensioenen indexeren als de beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de twaalf laatste maanden, 110 procent is. Vanaf 1 juli dit jaar wordt dat hoogstwaarschijnlijk verlaagd naar 105 procent, daardoor ligt indexering binnen handbereik van de meeste pensioenfondsen.

De beleidsdekkingsgraad van het ABP ligt nu op 102,8 procent, maar stijgt naar verwachting de komende maanden tot boven de 105 procent. "Zodra we de pensioenen mogen verhogen is het onze intentie dit te doen. We onderzoeken vanaf welke datum we dit kunnen uitvoeren, mocht de beleidsdekkingsgraad in de loop van dit jaar boven de 105 procent uitkomen", aldus Van Wijnen.

Collega Joanne Kellermann van Pensioenfonds Zorg en Welzijn is eveneens hoopvol: "We hopen een op een spoedig verder herstel waardoor gedeeltelijke indexatie van pensioenen weer in beeld komt."

Het klinkt als goed nieuws voor mensen die werken of gewerkt hebben bij de overheid, in het onderwijs en de zorg. De laatste keer dat ABP de pensioenen indexeerde voor de gestegen prijzen was in 2010. Sindsdien zijn de pensioenen niet meer verhoogd, ondanks de inflatie van opgeteld 20 procent over die elf jaar. "In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering", zegt Kelderman van pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Pensioenfondsen: hoe hangt de vlag erbij?

Pensioenfonds Pensioenpot Rendement Actuele dekkingsgraad Beleidsdekkingsgraad Deelnemers
ABP 550 miljard 11,1 % 110,2 % 102,8 % 3,1 miljoen
Zorg en Welzijn 278 miljard 8,2 % 106,6 % 99,7 % 3 miljoen
PMT 101 miljard 3 % 106,1 % 100,8 % 1,4 miljoen
Bpf Bouw 78 miljard 6,7 % 125,1 % 119,3 % 780.000
PME 64 miljard 3,5 % 107,9 % 103,2 % 627.000

De lucht klaart ook op voor werknemers en gepensioneerden in de metaalindustrie en bij metaal-elektrobedrijven, zoals loodgieters, installateurs en garages. De pensioenfondsen PME en PMT verkeerden de afgelopen jaren in de gevarenzone en dreigden met pensioenkortingen. De gestegen dekkingsgraad en de versoepeling van de regels in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel brengen indexatie echter een stuk dichterbij.

"We willen niet te optimistisch zijn over spoedige indexatie, maar bij ongewijzigde rentestanden en rendementen komt het begin van indexatie weer in het vizier en daar zijn onze deelnemers hard aan toe", aldus Jos Brocken, werknemersvoorzitter PMT.

Pensioenfonds Bouw is al jaren een witte raaf onder de pensioenfondsen. Daar ligt de beleidsdekkingsgraad steevast boven de 110 procent, in 2021 zelfs op 119 procent. Gepensioneerde bouwvakkers genieten daardoor bijna elk jaar van indexatie, alleen in 2021 werd indexatie overgeslagen. Nu worden de pensioenen weer verhoogd met 1,76 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl