Een eerdere test van Noord Korea met een kruisraket (september 2021) EPA

Noord-Korea heeft opnieuw een rakettest uitgevoerd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Het is de vijfde keer in drie weken tijd dat het communistische regime projectielen afvuurt. Pyongyang voert daarmee de druk op in de vastgelopen onderhandelingen met Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Deze keer zijn er vermoedelijk twee kruisraketten gelanceerd. Details zijn nog niet bekend, maar experts schatten in dat het gaat om typen die een afstand van 1500 kilometer af kunnen leggen. Hetzelfde type kruisraket werd vorig jaar september voor het eerst getest door het Noord-Koreaanse leger.

Die raketten werden destijds gelanceerd vanaf legertrucks. Staatsmedia beschreven ze vorig jaar als "strategische wapens van grote betekenis". Kruisraketten kunnen worden voorzien van een kernkop en Noord-Korea heeft zulke atoomwapens.

Vorige week testte Pyongyang naar eigen zeggen onder meer hypersonische raketten. Dat zijn projectielen die ruim vijf keer sneller gaan dan de snelheid van het geluid en daardoor nog nauwelijks te onderscheppen zijn. In hoeverre Noord-Korea daadwerkelijk over deze technologie beschikt of dat het bluf is, valt niet zeggen.

Handel tot stilstand

Noord-Korea gaat internationaal gebukt onder een zwaar pakket sancties, waardoor het land qua handel vooral op China is aangewezen. Maar als gevolg van de pandemie is ook die import en export nagenoeg tot stilstand gekomen. Sinds deze maand rijden er weer mondjesmaat goederentreinen tussen de twee communistische bondgenoten.

Officieel is er in het land van Kim Jong-un nog geen besmetting vastgesteld. Experts vermoeden dat het land zwaar is getroffen, maar de werkelijke impact van de covid-19 in Noord-Korea is onbekend.

STER reclame