De Mexicaanse politie doet onderzoek op de plek waar Maldonado werd vermoord AFP

In Mexico is opnieuw een journalist doodgeschoten. Lourdes Maldonado López werd gisteren in de Noord-Mexicaanse grensstad Tijuana dood aangetroffen in haar auto. Ze is de derde journalist die deze maand in Mexico werd vermoord - en de tweede in Tijuana een week tijd.

Maldonado kreeg in 2019 enige bekendheid toen ze op een persconferentie van president López Obrador aandacht vroeg voor haar situatie. Ze zei dat haar leven in gevaar was vanwege een langlopend conflict met een mediabedrijf van zakenman en mediamagnaat Jaime Bonilla.

Bonilla is een partijgenoot van de president en was korte tijd gouverneur van de staat Baja California. Maldonado zegt dat ze door zijn mediabedrijf ten onrechte was ontslagen en eiste schadevergoeding. Onlangs meldde ze dat ze na negen jaar procederen in het gelijk was gesteld.

Of haar dood verband houdt met dit conflict, is niet duidelijk. Maldonado presenteerde de laatste tijd een programma over lokaal nieuws op radio, televisie en internet. Ze zou onder politiebescherming hebben gestaan.

Mexico staat bekend als het gevaarlijkste land voor journalisten. Vorig jaar werden zeven Mexicaanse journalisten vermoord en dit jaar al drie.

Vorige week maandag werd persfotograaf Margarito Martínez bij zijn huis in Tijuana doodgeschoten. Hij deed voor een lokaal nieuwsplatform verslag van de zware misdaad in de regio.

STER reclame