Marin Cilic bijt zich vast in het duel met Andrej Roeblev Reuters

Vier jaar geleden boog Marin Cilic in de finale van de Australian Open pas na vijf sets voor Roger Federer. Dat was ook de laatste grote finale voor de Kroaat, die ook in Parijs de finale speelde en in New York zelfs de US Open op zijn naam schreef.

De laatste drie seizoenen wil het niet echt vlotten bij Cilic, 33 jaar inmiddels en weggezakt naar plek 27 op de wereldranglijst. In de derde ronde van de Australian Open liet Cilic weer eens zijn klasse zien. Tegen de als vijfde geplaatste Rus Andrej Roeblev zegevierde hij in vier sets: 7-5, 7-6 (3), 3-6, 6-3.

Van de vijf eerdere ontmoetingen won de Kroaat er maar één. En dat was ook nog eens in 2015 toen Roeblev pas 17 jaar oud was en de nummer 229 van de wereld. In Melbourne deed Cilic oude tijden herleven.

Een oerkreet van Andrej Roeblev in het duel met Marin Cilic AFP

Met zijn vlammende forehand zette de Kroaat zijn opponent voortdurend zwaar onder druk. De 33-jarige Cilic liet ruim twee sets lang geweldig tennis zien en leek zijn 24-jarige opponent op 3-1 in de derde set op de knieën te hebben.

Roeblev sloeg zich echter uit de problemen met een geweldige forehand en ineens leek het tij gekeerd: met twaalf punten op rij pakte Roeblev de derde set. Vandaag liet Cilic zich de kaas niet van het brood eten en in de vierde set greep hij het initiatief weer en liet niet meer los.

In de strijd om een plek in de kwartfinales neemt Cilic het op tegen de Canadees Félix Auger-Aliassime.

Tsitsipas even in de war

Ook Stefanos Tsitsipas mag zich opmaken voor de vierde ronde in Melbourne. De Griekse nummer vier van de wereld plaatste zich ten koste van Benoît Paire: 6-3, 7-5, 6-7 (2), 6-4.

Stefanos Tsitsipas schreeuwt het uit van vreugde als hij door heeft dat hij zijn partij tegen Benoît Paire heeft gewonnen. EPA

De tweevoudig halvefinalist in Melbourne had het niet makkelijk tegen de grillige Fransman. Na de winst in de tiebreak van de derde set kon Paire ook in de vierde set goed mee.

Bij een stand van 4-5 kwam Paire op eigen opslag in problemen. Bij een stand van 0-40 (en daarmee dus drie matchpoints voor Tsitsipas) beëindigde de Fransman zelf het duel met een dubbele fout.

Tsitsipas had dat echter niet door.

De Griekse nummer vier van de wereld liep rustig terug naar de baseline en zag plots Paire met uitgestoken hand bij het net staan. De verwonderde Tsitsipas snelde op een drafje naar hem toe om de felicitaties in ontvangst te nemen.

In de vierde ronde wacht Taylor Fritz. De Amerikaanse mondiale nummer 22 had meer dan drie uur nodig om zich in vijf sets te ontdoen van de Spanjaard Roberto Bautista Agut.

De Minaur stuit op oude bekende

De lokale favoriet Alex De Minaur plaatste zich ook voor de vierde ronde. De nummer 32 van de plaatsingslijst rekende eenvoudig af met Pablo Andújar uit Spanje: 6-4, 6-4, 6-2. In de volgende ronde wacht De Minaur (nummer 42 van de wereld) met de Italiaan Jannik Sinner een zwaardere kluif.

De Minaur en Sinner kennen elkaar al jaren en streden als jeugdspelers al om de hoogste eer. Zo was De Minaur in de prestigieuze Next Generation ATP Finals in 2018 en 2019 verliezend finalist.

De laatste keer was Sinner in de finale de sta-in-weg voor de Australiër.

Alex De Minaur (links) en winnaar Jannik Sinner na de finale van de Next Gen ATP Finals in 2019 AFP

Sinner (inmiddels tiende op de wereldranglijst) maakte een einde aan het tennissprookje van de Japanner Taro Daniel. De door Sven Groeneveld gecoachte Daniel (120ste op de wereldranglijst) overleefde de kwalificaties in Melbourne en rekende daarna onder anderen af met oud-finalist Andy Murray.

Tegen Sinner was hij echter niet opgewassen: 6-4, 1-6, 6-3, 6-1.

STER reclame