Een eerdere sms die de politie stuurde naar drugsafnemers
NOS Nieuws

3500 Nijmeegse drugsgebruikers ontvangen sms van politie met aanbod voor hulp

De politie stuurt komende maandag een sms naar ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen. In het bericht wordt verwezen naar een website met een overzicht van hulpverleningsinstanties. De nummers zijn afkomstig uit telefoons van drugsdealers die onderdeel waren van een drugsnetwerk rond Nijmegen dat de afgelopen maanden is opgerold.

Het Openbaar Ministerie heeft tien personen in beeld die verdacht worden van drugshandel en daarvoor later dit jaar voor de rechter moeten verschijnen. Bij invallen op elf plekken in november vorig jaar nam de politie tussen de drie en vier ton drugs in beslag. "We krijgen het beeld van een drugsorganisatie die dag en nacht bereikbaar was om drugs te leveren. Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties", zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de politie in Nijmegen.

Ze zegt geschrokken te zijn van de verhalen die de politie las op de in beslag genomen telefoons van de dealers uit het netwerk. "We zien schrijnende verhalen. Mensen die hun laatste euro's gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapotgaan, zelfs een vrouw die smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn."

Volgens de politie gaat het om zowel mensen die incidenteel een bestelling plaatsten bij de dealers, tot mensen die vaker drugs afnamen. "Bij mensen die benaderd werden met kortingsacties heb je het niet over een keer een berichtje."

De politie heeft een aantal voorbeelden gedeeld van de berichten die ze op de telefoons vonden:

Voorbeelden van de appjes die de politie vond op de telefoons

In de sms die de politie verstuurt staat een aanbod: "Zoek hulp om van je verslaving af te komen", zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. In de sms verwijst de politie naar de site stoppenmetdrugs024.nl, een plek waar onder meer verhalen staan van mensen die succesvol van hun verslaving af wisten te komen.

"Het begin van het jaar is het uitgelezen moment voor goede voornemens. We zien dat er veel mensen zijn die drugs gebruiken en hierdoor in de problemen zijn geraakt. Je bent niet alleen, er is hulp. En tegelijkertijd hoop ik dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen."

De politie benadrukt dat de nummers van de drugsafnemers alleen gebruikt zullen worden voor het sturen van de sms en niet in politiesystemen terecht komen.

Methode eerder gebruikt

Het is niet de eerste keer dat de politie een sms verstuurt naar drugsgebruikers. Eerder werd zo'n bericht verstuurd in Brabant en Midden- en Oost-Nederland. "Maar op zo'n schaal als nu, is wel uniek", zegt een woordvoerder van de politie.

Bij een eerdere actie vorig jaar in Zwolle, waarbij een sms naar 750 gebruikers werd verstuurd, werd volgens de politie een website over verslavingshulp 3000 keer bekeken. Direct na het versturen van de sms telde de site 350 bezoekers. Acht personen belden uiteindelijk met een van de hulpverleners, nadat ze de site hadden bezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl