Rowen Koot tijdens een warming-up van Helmond Sport Pro Shots

Stoppen op je hoogtepunt. Het is een scenario waar iedere voetballer stiekem van droomt. Voor doelman Rowen Koot kwam het scenario uit, maar niet bepaald zoals hij had gehoopt.

Op 12 mei 2021 speelde Koot als keeper van Helmond Sport een hoofdrol in de ontknoping van de eerste divisie. Het was pas zijn tweede officiële wedstrijd in het betaald voetbal, maar het was meteen ook zijn laatste. Een knieblessure dwong de 22-jarige Koot om vorige week definitief een punt te zetten achter zijn nog prille profcarrière.

"Het is wel mooi dat ik die wedstrijd als laatste aandenken aan mezelf in de voetbalwereld heb kunnen achterlaten", relativeert Koot, die nu actief is als boodschappenbezorger.

Terug naar 12 mei 2021

Eerst nog even terug naar 12 mei vorig jaar. De Graafschap moet op de laatste speeldag thuis winnen van Helmond Sport om directe promotie naar de eredivisie af te dwingen. Bij Helmond krijgt reservekeeper Koot een kans onder lat, omdat eerste doelman Stijn van Gassel heeft laten weten na het seizoen te vertrekken.

Na ruim een half uur wordt de wedstrijd in Doetinchem stilgelegd, omdat hoosbuien het veld van De Vijverberg onbespeelbaar maken. Na ruim een uur wordt de wedstrijd hervat. Go Ahead Eagles - dat promoveert als De Graafschap niet wint - heeft dan al gewonnen van Excelsior.

De spelers van Go Ahead volgen de wedstrijd vol spanning vanaf het veld in Kralingen op het grote videoscherm. Ze zien dat De Graafschap kans op kans krijgt; in totaal worden 23 doelpogingen geteld. Maar de excellerende Koot houdt zijn doel schoon.

Spelers van Go Ahead Eagles zien Helmond Sport-doelman Rowen Koot excelleren tegen De Graafschap ANP

"Achteraf kan ik terugkijken op de wedstrijd van mijn leven", vertelt Koot. "Ik geloof dat ik in totaal zestien reddingen heb verricht. Ongewoon dat je in één wedstrijd zoveel te doen krijgt. Op een gegeven moment voel je: hier gaat niets meer doorheen. Dit is mijn avond en dat blijft ook zo."

Diep in blessuretijd stormde Melvin Platje nog alleen op Koot af, maar ook die enorme kans werd door de goalie onschadelijk gemaakt. Het bleef 0-0 in Doetinchem. De Graafschap-trainer Mike Snoei zei na afloop dat Helmond Sport een octopus op doel had staan.

"Ik had ook wel het gevoel dat ik zes armen had die avond. Alles kwam mijn kant op", lacht Koot. Zijn telefoon stroomde meteen vol met enthousiaste berichtjes. "Ik kreeg heel veel reacties van Go Ahead-fans die me dankbaar waren, die me uitnodigden in Deventer feest te komen vieren."

Dromen in de spelersbus

In de spelersbus terug naar Helmond droomde Koot ook wel even weg. "Je denkt aan de weg die je hebt bewandeld om uiteindelijk te komen waar je die avond was. Je denkt: wat als je dit doortrekt, hoever kun je komen? Dat zit wel in je hoofd. Maar ja, helaas..."

Koot, die eerder drie seizoenen als reservekeeper bij Fortuna Sittard op de bank zat, mocht na zijn geweldige optreden hopen op een definitieve doorbraak. Maar achteraf bleek hij die avond zijn laatste profwedstrijd te hebben gespeeld.

Rowen Koot grijpt de bal tussen Helmond Sport-speler Alex van Hoorenbeeck en De Graafschap-speler Joey Konings Pro Shots

Zijn contract bij Helmond Sport liep af en MVV meldde zich. "Ik heb drie, vier weken meegetraind bij MVV. Het bestuur kondigde aan dat ze me een aanbieding zouden doen. Maar twee dagen daarvoor verdraaide ik mijn knie op de training en scheurde ik mijn meniscus."

Koot, voor wie het niet de eerste zware knieblessure was, wist meteen dat het niet goed was. Een dag later lag hij al op de operatietafel. De aanbieding van MVV ging in de ijskast.

Ingrijpend besluit

Na een revalidatie van vijf weken keerde de keeper terug op het trainingsveld, maar een paar weken later volgde weer een terugslag. "Ik bleef pijn houden in mijn knie en er bleef veel vocht komen. Op een gegeven moment moet je dan de keuze maken voor je gezondheid."

"Het was een beslissing die me tranen heeft gekost. Het is een droom waar je jaren in hebt geïnvesteerd. En na die wedstrijd tegen De Graafschap denk je: nu gaat het beginnen. En dan houdt het op."

Zijn profcarrière is in de knop gebroken. Of hij ooit nog op amateurniveau kan voetballen, weet hij nog niet. "Ik zit nu in een traject om die knie zo goed mogelijk te krijgen. Ik hoop dat ik in ieder geval dagelijks pijnvrij door het leven kan gaan."

Terugkijkend op zijn kortstondige profloopbaan is Koot toch vooral positief: "Ik heb heel mooie dingen meegemaakt die iedere jongen van mijn leeftijd zou willen meemaken. Ik waardeer de dingen die ik heb gedaan en waar ik ben geweest."

Rowen Koot in balbezet, Joey Konings (De Graafschap) loopt weg na weer een gemiste kans Pro Shots

"Je moet ook met een andere blik kijken naar de mooie dingen in het leven buiten het voetbal. Natuurlijk, voetbal is het mooiste dat er is. Iedere dag opstaan om te gaan voetballen. Ik heb het nooit als werk gezien, maar als hobby waarvoor je wordt betaald."

Voetballen met een lege fles

Tegenwoordig wordt Koot betaald voor het bezorgen van boodschappen, een baan waarmee hij is begonnen tijdens de revalidatie. "Het bevalt me heel goed. Je bent onder de mensen en je hebt geen baas op je dak." Maar soms is het wel een beetje eenzaam, geeft hij toe, en mist hij het voetbal.

"Het is geen zwart gat, maar wel grijs. In de pauze tijdens het werk kijk ik soms voetbal. Je mist het, maar je houdt het toch in de gaten. En als je een lege fles terugkrijgt van een klant, schop je hem toch even terug in de bus. Je bent dan toch weer even aan het voetballen."

STER reclame