NOS Nieuws Aangepast

Kampeeractie à la Tahrirplein in Spanje

Het wordt ook wel het Spaanse Tahrirplein genoemd, Puerta del Sol in Madrid. Het plein is volgestroomd met duizenden jongeren die "sociale en politieke veranderingen" eisen in Spanje.

Zo'n 2000 jongeren hebben de nacht in tenten op het plein doorgebracht. De eerste nachten werd het plein nog door de politie ontruimd, maar afgelopen nacht mochten ze blijven slapen. De betogers zijn boos over de hoge werkloosheid in het Zuid-Europese land. Spanje heeft met 21,3 procent heeft het hoogste werkloosheidscijfer van de Europese Unie. Vooral onder immigranten en jongeren is de werkloosheid hoog. Van de immigranten zit ongeveer eenderde zonder werk en onder jongeren kan bijna de helft niet aan een baan komen.

De tot nu toe vreedzame protesten zijn sinds zondag aan de gang en lijken veel op de demonstraties in Egypte eerder dit jaar. Net als in Caïro wordt de samenkomst via sociale media als Twitter en Facebook georganiseerd en worden jongeren opgeroepen mee te doen. De jongerenorganisatie Democracia Real Ya zit achter de protesten.

Feestelijk

Volgens Spaanse media zijn de betogers vooral boos over de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Op protestborden zijn de slogans "Als je ons niet laat dromen, laten we je niet slapen" en "De schuldigen moeten betalen voor de crisis". De sfeer op het plein is feestelijk, de menigte zingt liedjes, speelt spelletjes en debatteert. De actievoerders eisen banen, een betere levensstandaard en een eerlijker systeem van democratie. Ze zeggen dat ze zich niet identificeren met een bepaalde politieke partij.

Madrid is niet de enige stad waar er gedemonstreerd wordt. ook in Barcelona, Zaragoza en Granada zijn tentenkampen opgericht. Buiten Spanje, zoals in Londen en Parijs, verzamelen Spanjaarden zich om voor de Spaanse ambassades te gaan kamperen. De actie wordt tot 22 mei voortgezet, dan zijn de lokale verkiezingen.

STER reclame