Ludger Beerbaum in actie EPA

Ludger Beerbaum, jarenlang een springruiter van wereldklasse, ligt na een onthullende reportage van Duitse tv-zender RTL onder vuur. Op die beelden is namelijk te zien dat een medewerker met een paal de voorbenen van het paard aanraakt, terwijl deze over een hindernis springt.

Het doel daarvan is om het paard op een pijnlijke manier te leren zijn voorbenen op te trekken, zodat hij de hindernispalen niet raakt. Ongeoorloofde trainingsmethodes, concludeerde RTL.

Dat een paard aangeraakt wordt bij het springen, is niet ongebruikelijk. Het is een manier om het paard hoger of beter te laten springen, maar is niet met alle materialen toegestaan. Een paard licht aanraken met bijvoorbeeld een bamboestok, is niet verboden. Het paard aantikken met een stok van massief hout of staal is dat daarentegen wel.

Beerbaum ontkent mishandeling

Beerbaum heeft inmiddels gereageerd op de aantijgingen. "Het gaat wel degelijk om toegestaan aanraken, uitgevoerd door een ervaren paardenspecialist. De staaf die werd gebruikt, is toegelaten. Hij meet niet langer dan drie meter en is maximaal twee kilogram zwaar."

Het incident met het paard van Beerbaum in beeld Imogo/RTL

"De bijdrage is in veel opzichten aantoonbaar fout, lasterlijk en beledigend", gaat de 58-jarige Beerbaum verder. "Natuurlijk gaan we daar juridische stappen tegen ondernemen. Het is onacceptabel dat er stiekem op mijn privéterrein is gefilmd."

"Wat betreft de beschuldigingen tegen mij en mijn team: het welzijn van de paarden heeft de hoogste prioriteit bij ons", verzekert Beerbaum. "De paarden zijn ons kapitaal, waar wij dag in dag uit voor zorgen."

Onderzoek

De Duitse paardensportfederatie en de internationale ruitersportfederatie (FEI) doen inmiddels onderzoek naar de zaak. De FEI laat weten dat ze elke vorm van paardenmishandeling veroordeelt."

Beerbaum sleepte tijdens zijn carrière flink wat prijzen in de wacht. Met het Duitse team van springruiters veroverde hij onder meer vier keer olympisch goud. Individueel lukte dat hem één keer, namelijk in 1992.

STER reclame