André Leon Talley in 2018
NOS Nieuws

Amerikaanse modejournalist André Leon Talley (73) overleden

De Amerikaanse modejournalist André Leon Talley is op 73-jarige leeftijd overleden. Talley was onder meer jarenlang creatief directeur bij het Amerikaanse modeblad Vogue en was vier seizoenen vast jurylid in America's Next Top Model.

Talley was een invloedrijke journalist die na zijn studie Franse literatuur onder meer werkte voor het Amerikaanse blad Women's Wear Daily en voor W. Daarna ging hij voor Vogue werken, waar hij van 1988 tot en met 1995 creatief directeur was, een invloedrijke positie in de Amerikaanse modewereld.

Hij was de eerste zwarte Amerikaan die deze functie bekleedde. Hij werkte onder meer met mode-icoon Diana Vreeland en via haar kwam hij in aanraking met kunstenaar Andy Warhol, met wie hij ook werkte voor Vogue.

Hij had ook gastrollen in onder meer Sex and the City en Empire.

Bonte kaftans

Met zijn lengte van bijna 2 meter en zijn bonte kaftans, die hij droeg sinds z'n studententijd, was hij een niet te missen gast bij grote internationale modeshows. Zijn stijlgevoel ontwikkelde hij onder meer tijdens zijn studie, vertelde hij in een interview met Grazia.

"Tijdens mijn studententijd kocht ik op vlooienmarkten rubberen mantels. En in gordijnenwinkels haalde ik dan satijnen gordijnkwasten die ik als ketting droeg. Dat combineerde ik met een overhemd met ruches en zo ging ik dan naar college. Ze pestten mij ermee, maar dat maakte mij niet uit. Ik bleef er gewoon mee lopen."

De modejournalist werd geroemd om zijn kennis en werd in 2013 door Vanity Fair beschreven als "mogelijk de belangrijkste schakel met het verleden in de mode-industrie". "Hij heeft bij Vogue een frisse wind binnengebracht", vertelt modejournalist Cécile Narinx in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij kon een wereld van schoonheid scheppen met alleen al een paar lapjes en kussentjes."

In de mode-industrie wordt geschokt gereageerd op het overlijden van Talley. Ontwerper Diane von Furstenberg prijst Talley voor zijn "glamoureuze wijze" waarop hij naar de wereld keek. "Niemand was grootser en had meer soul dan jij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl