Israël zet Palestijns gezin in Oost-Jeruzalem alsnog huis uit
In Oost-Jeruzalem heeft Israël ondanks internationale kritiek afgelopen nacht een Palestijns gezin uit huis gezet. De zaak kreeg deze week veel aandacht nadat een van de bewoners van de woning had gedreigd zichzelf en het pand in brand te steken uit protest tegen de ontruiming.
Volgens ooggetuigen vond de huisuitzetting plaats rond half vier vannacht, waarna de woning werd afgebroken. Israël zegt op de plek van het huis een school te willen bouwen. Bij de ontruiming werden volgens de Israëlische politie 18 mensen gearresteerd, voor onder meer 'gewelddadige verschansing' en het verstoren van de openbare orde.
Maandag was Israël ook al van plan het huis te ontruimen. Dat leidde toen tot kritiek van veel Europese landen, waaronder ook Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv noemde de uitzetting strijdig met het internationale recht en riep de Israëlische autoriteiten op de ontruiming te staken.
Uiteindelijk ging de huisuitzetting maandag niet door.
Mogelijk zag Israël er toen ook vanaf omdat de vader van het Palestijnse gezin op het dak van het huis dreigde zichzelf en het pand in brand te steken als de politie dichterbij zou komen.
De familie die in het huis woonde zegt de woning al tientallen jaren geleden gekocht te hebben. Volgens Israël komt de grond toe aan de gemeente Jeruzalem. Die zegt op het terrein een school voor speciaal onderwijs te willen bouwen, bedoeld voor Palestijnse inwoners van de stad. Een Israëlische rechtbank oordeelde vorig jaar in het voordeel van de gemeente en gaf toestemming voor de ontruiming.
Hoewel er vaker ontruimingen plaatsvinden in Oost-Jeruzalem, raakt het conflict over deze woning in de wijk Sheikh Jarrah een gevoelige snaar. Vorig jaar leidde in dezelfde wijk de voorgenomen uitzetting van Palestijnen mede tot een kortdurende oorlog tussen Israël en Hamas.
De wijk geldt voor veel Palestijnen als een symbool voor wat zij zien als pogingen van Israël om hen de stad uit te drijven. Vele honderden Palestijnen dreigen uit huis gezet te worden in Oost-Jeruzalem, het deel van de stad dat Israël veroverde in 1967 en sindsdien bezet houdt. Israël ziet de hele stad Jeruzalem als zijn ondeelbare hoofdstad, een claim die door de internationale gemeenschap niet wordt erkend.