1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

‘Langzaam vallen puzzelstukjes in elkaar’, maar veel ongewis bij hockeysters

‘Langzaam vallen puzzelstukjes in elkaar’, maar veel ongewis bij hockeysters

Interim-trainer Jamilon Mülders van de Nederlandse hockeysters staat voor een spelersgroep die langzaam weer een eenheid moet gaan worden. Maar hoe - én met welke bondscoach - dat moet gebeuren is nog behoorlijk onduidelijk.

Mülders leidde vandaag voor de tweede keer de training van de hockeydames van Oranje, die zich voorbereiden op Pro League-wedstrijden tegen Spanje en India. De Duitse coach is de tijdelijke vervanger van Alyson Annan, die vorige week ontslagen werd door de hockeybond.

Het gedwongen vertrek van succescoach Annan heeft alles te maken met de berichten over misstanden in de prestatiecultuur rond het Nederlandse vrouwenteam, Die zaak kwam eind vorig jaar aan het licht. Het externe onderzoek naar de problematiek loopt nog steeds en ook binnen de spelersgroep is er nog veel te bespreken.

Meer begrip

Het nieuws over het ontslag van Annan werd op verschillende manieren ontvangen. De hockeysters zijn - in de eerste trainingsweek sinds november - met elkaar in gesprek, in een poging de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Bij routinier Margot van Geffen ontstond de laatste dagen wat meer begrip voor de standpunten van teamgenoten die moeite hadden met de cultuur onder Annan. "Langzaamaan vallen de puzzelstukjes een beetje in elkaar. Door persoonlijke ervaringen die gedeeld zijn, begrijp ik beter waar mensen mee hebben gezeten."

De onderlinge communicatie moest beter. "Het is nu wel gebleken dat we echt véél meer met elkaar in gesprek moeten. Het verbaast me wel dat er soms toch een drempel was om naar elkaar toe te stappen om iets te zeggen."

  • Van Geffen: 'Puzzelstukken beginnen in elkaar te vallen'
  • Trainer Mülders en KNHB-directeur Bijl over de nabije toekomst van Oranje
  • Matla: 'We moeten nu gaan kijken wat er precies anders moet'

"Er is een stap gezet met het ontslag van Annan, maar wij moeten als groep nu zelf hard werken om het beste naar boven te halen. Wat dat precies inhoudt, moet nog blijken en daar zijn we zoekende in."

Mülders toch echt interim

Van Geffen is blij dat Mülders nu voor de groep staat en hoopt dat de Duitser nog een tijdje aanblijft. Ook Jeroen Bijl, directeur van de hockeybond, ziet dat als een optie. "Hij weet wat er speelt in de groep en heeft veel ervaring op het hoogste niveau bij verschillende landen."

Dat Mülders nauw samenwerkte met de net ontslagen Annan, ziet Bijl niet als een probleem. "Hij kwam pas na Tokio en was dus ook geen onderdeel van de staf in de periode waar kritiek op kwam. Alle opties liggen nu open. Dus ook dat hij nog langer doorgaat."

ANP

'Maar de hoofdrolspeler zelf blijkt daar toch anders over te denken. "Ik ben geen kandidaat", is hij duidelijk. "Het gaat nu echt om vijf weken en ik heb geen ambitie voor een vaste rol als hoofdcoach."

Mülders werd door Annan gehaald als assistent. Hij zag de kritiek op de cultuur onder de Australische niet aankomen. "Ik ben er zelf vanaf september bij en vond het heel leuk om met haar te werken. Ik was totaal verbaasd dat er kritiek kwam. Maar ik heb nu geaccepteerd dat ik nu blijf bijdragen in een andere rol."

En nu?

Bijl zal in Mülders dus geen definitieve opvolger van Annan vinden. Hij zegt van plan te zijn de spelers nadrukkelijk te betrekken in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach.

"We zijn daarover in gesprek met een aantal dames, om ze op die manier te betrekken. Degenen die we spreken komen uit alle stromingen binnen het team."

Eén van die speelsters die daarin gehoord zal worden, is Frédérique Matla. "Het is wel de conclusie dat het oude prestatieklimaat voor ons niet werkte en dat dat niet houdbaar is voor de toekomst", vertelt de aanvalster. "We moeten nu gaan kijken wat er precies anders moet; met die evaluatie zijn we nu bezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl