De politie keek vandaag naar de auto uit, onder meer in de omgeving van Waalwijk Reality Photo

In het Utrechtse dorp Meerkerk is een man opgepakt in verband met de vermissing van een Belgische jongen van 4 jaar. Het gaat om een 34-jarige Belg die eerder jaren in de cel zat voor een fatale mishandeling, melden Belgische media.

Dave De K. mishandelde in 2008 het 2-jarige zoontje van zijn toenmalige vriendin. Het kind overleed later in het ziekenhuis. De K. werd veroordeeld tot tien jaar cel.

De jongen die nu wordt vermist is de 4-jarige Dean. Het kind is woensdag voor het laatst gezien in Sint-Niklaas, niet ver van Antwerpen. De jongen was toen in aanwezigheid van de man die vanmiddag is aangehouden in Meerkerk.

De 34-jarige De K. werd volgens de politie opgepakt na een melding over een verdachte situatie. Details daarover zijn niet bekend. De auto van de man werd gevonden bij een bedrijf in Gorinchem, dat een aantal kilometer ten zuiden van Meerkerk ligt.

Amber Alert

Omdat uit een verhoor van De K. niet duidelijk werd waar het jongetje is, verstuurde de politie aan het begin van de avond een Amber Alert. Zo'n bericht wordt uitgegeven als een vermist kind in levensgevaar is.

Eerder op de dag had de politie in het zuiden van Nederland op meerdere plekken uitgekeken naar de auto waar de twee in zouden rijden.

Afbeeldingen die de Belgische politie heeft vrijgegeven politie.be

De moeder van Dean zegt tegen Belgische media dat ze ervan op de hoogte was dat de man in de gevangenis had gezeten, maar dat ze niet wist waarvoor. "Dat heb ik pas nadien vernomen."

De vrouw verblijft in een psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Niklaas en had haar zoontje dinsdag en woensdag thuis bezocht. Ze zegt dat De K. regelmatig op de jongen en zijn zusje paste en dat ze hem vertrouwde.

De man zou Dean donderdag naar diens grootouders brengen, maar daar is hij volgens de moeder nooit geweest. Achteraf bleek volgens de moeder dat Dave De K. ruzie had gemaakt met zijn vriendin en vrijdagavond boos vertrokken was, met Dean.

Geen reactie op telefoontjes

"Ze zouden blijkbaar in de auto geslapen hebben", zegt de moeder tegen Het Laatste Nieuws. "Tegen zijn vriendin heeft Dave gezegd dat hij Dean wou meenemen naar zijn grootouders in Antwerpen, maar daar is hij uiteindelijk nooit geweest."

Volgens de moeder was er zaterdag nog een laatste contact met De K., via sms. "Dave zei dat hij panne had ergens in Hasselt, maar ook dat verhaal bleek niet te kloppen. Nadien kwam er geen enkele reactie meer op onze telefoontjes en berichten."

De moeder deed afgelopen weekend aangifte van de verdwijning. De politie verspreidde daarna een opsporingsbericht met het signalement van de jongen en de man.

STER reclame