NOS NieuwsAangepast

NMa: tarieven Gasunie jaren te hoog

De Gasunie heeft jarenlang te hoge tarieven in rekening gebracht voor energiemaatschappijen voor het transport van gas. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat het om een totaalbedrag van zo'n 1 miljard euro.

Gasunie-woordvoerder Hans van der Velde benadrukt dat niet het bedrijf de tarieven voor gastransport bepaalt, maar de NMa zelf. "Het is dus niet zo dat Gasunie expres allerlei prijzen heeft berekend en dat naar eigen inzicht heeft kunnen doen."

Te hoog

De tarieven zijn gebaseerd op de waarde van de pijpleidingen van Gasunie en die is volgens NMa te hoog ingeschat. Van der Velde: "Gasunie is in 2005 gesplitst en het bedrijf is toen zelfstandig geworden. Van de waarde die toen is vastgesteld, en ook het bedrag dat toen aan de toenmalige eigenaar is betaald, zegt NMa nu dat het te hoog is geweest."

Het gaat om een verschil van ongeveer twee miljard. Volgens Van der Velde is de aankoopprijs van het bedrijf destijds wel goedgekeurd door het kabinet en de Tweede Kamer.

Terugbetalen

NMa onderzoekt nog of en hoe er moet worden terugbetaald, maar de kans bestaat dat de Gasunie de tarieven moet verlagen. "En als we het te veel betaalde geld moeten terugbetalen, zal dat verrekend worden in de toekomstige tarieven die dan nog lager zullen worden. Dat zou gunstig kunnen uitpakken voor onze klanten in Nederland en in het buitenland", zegt Van der Velde.

Het zou ook voor de consument voordelig kunnen zijn, als de energiebedrijven de tariefverlaging doorberekenen aan hun klanten. "We leveren dan wel een deel van onze winst in. In dat opzicht zou het wel zwaar weer voor Gasunie betekenen", zegt Van der Velde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl