Magnus Carlsen in Wijk aan Zee
NOS Sport

Giri buigt voor wereldkampioen Carlsen, ook Van Foreest verliest

Anish Giri en Jorden van Foreest hebben in de tweede ronde van het Tata-toernooi in Wijk aan Zee een nederlaag moeten incasseren. Nederlands beste schaker Giri, de nummer 7 van de wereld, boog voor de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen. Jorden van Foreest verloor van de Hongaar Richárd Rapport.

Giri speelde met de zwarte stukken en kwam al vroeg in de partij onder druk te staan. Hij kon geen ontsnapping vinden in de stellingen van Carlsen en na 36 zetten gaf hij het op. Giri begon het toernooi zaterdag met een remise tegen de 16-jarige Rameshbabu Praggnanandhaa.

Wereldtitel geprolongeerd

De 31-jarige Carlsen is zevenvoudig winnaar in Wijk aan Zee en met een rating van 2.865 de absolute nummer 1 van de wereld. Hij prolongeerde vorige maand zijn wereldtitel door in een tweekamp de Rus Jan Nepomnjasjtsji te verslaan.

Anish Giri op Tata Steel

De 27-jarige Giri aast nog altijd op zijn eerste eindzege in het Nederlandse toernooi, dat ook wel het 'Wimbledon van het schaken' wordt genoemd. Hij was er twee keer dichtbij, maar beide keren verloor hij de tiebreak. Vorig jaar gebeurde dat tegen landgenoot Van Foreest.

Fout met paard fataal

Van Foreest begon zaterdag nog goed aan het Tata-toernooi. De titelhouder was in de eerste ronde met wit te sterk voor de Zweed Nils Grandelius. Zondag ging hij met de zwarte stukken ten onder tegen de Hongaar Rapport. Een foute zet met één van zijn paarden kon de 22-jarige Groninger niet meer herstellen.

Na de tweede ronde zijn er drie leiders, die dankzij een zege en een remise op 1,5 punt staan: Carlsen, de Pool Jan-Krysztof Duda en Santosh Gujrathi Vidit uit India. Van Foreest deelt met zeven andere grootmeesters de vierde plaats met 1 punt, Giri staat gedeeld twaalfde met 0,5 punt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl