Het huisje voor de sloop in Warnsveld Gemeente Zutphen
Oorlogsverhalen

Een vakantiehuisje uit de bossen bij het Gelderse Warnsveld is overgebracht naar het Openluchtmuseum Arnhem. Daar zal het gebruikt worden om verhalen over verzet in de Tweede Wereldoorlog te vertellen, want tijdens de bezetting zaten in het gebouw Joodse onderduikers verstopt.

Het houten huisje werd in 1936 door de familie Gies uit Zutphen in de bossen gebouwd. Omdat de Joodse vader uit dit gemengde gezin dan al beseft welke kant het opgaat in Duitsland, werden er twee verstopplekken in opgenomen, een onder de trap en een achter de schoorsteen.

Als enkele jaren later de eerste Joodse vluchtelingen uit Duitsland de grens oversteken, vangt het gezin enkelen van hen op in het huisje. Ook tijdens de bezetting worden er onderduikers in verstopt.

Toen in 2018 een nieuwe eigenaar het huisje wilde slopen, werd het aan het Openluchtmuseum aangeboden. Het is toen uit elkaar gehaald en lag sindsdien als een bouwpakket te wachten tot het museum ruimte had gemaakt op het terrein.

Het 'bouwpakket' wordt naar Arnhem vervoerd Omroep Gelderland

Met een dieplader is het gebouwtje als een grote puzzel naar Arnhem gebracht. Daar wordt nu elk onderdeel in een speciale tent geïnspecteerd. "We gaan ieder stukje bekijken en waar nodig restaureren of repareren", legt Udo Feitsma van het museum uit aan Omroep Gelderland. "Daarna wordt het weer opnieuw opgebouwd."

Het onderduikershuisje komt in het nieuwe gebied 't Veld, waar de Nederlandse vakantiecultuur wordt getoond. Daar staat al een stacaravan uit Nunspeet en ook het Rietveldhuisje, een vakantiewoning ontworpen door de beroemde architect, is er straks te bekijken.

Het gebouwtje uit Warnsveld moet als het park in het voorjaar heropent al te zien zijn voor het publiek. In september moet het ook ingericht zijn in jaren-30-stijl en van binnen te bekijken.

STER reclame