Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken
NOS Nieuws

EU veroordeelt cyberaanval op Oekraïne en biedt hulp

De Europese Unie heeft de cyberaanval op overheidswebsites in Oekraïne scherp veroordeeld. EU-buitenlandchef Josep Borrell noemt de hackaanval onacceptabel.

Meerdere overheidswebsites lagen vandaag plat door een digitale aanval. In totaal zijn meer dan zeventig websites aangevallen, zeggen Oekraïense autoriteiten. Een groot aantal daarvan is inmiddels weer in de lucht.

Onder de getroffen websites waren die van het ministerie van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Deze zijn inmiddels weer oproepbaar, maar lange tijd stond op de site een waarschuwing in het Oekraïens, Russisch en Pools: "Wees bang en vrees het ergste."

Destabiliseren

Dergelijke acties hebben als doel om Oekraïne te destabiliseren en om desinformatie te verspreiden, aldus Borrell. "Het kan bijdragen aan verdere escalatie van een situatie die al zeer gespannen is."

De buitenlandchef verzekerde Oekraïne dat de EU-lidstaten klaar staan om technische assistentie te verlenen om de schade van de aanval te herstellen en aanvallen in de toekomst af te slaan.

De Oekraïense veiligheidsdienst zegt aanwijzingen te hebben dat hackersgroepen met nauwe banden met de Russische geheime dienst achter de aanval zitten.

De EU en de VS willen nog geen harde conclusies trekken, maar bieden hulp aan bij het opsporen van de daders. Rusland heeft niet gereageerd op de Oekraïense beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl