Roel Boomstra (l) in actie tijdens het WK tegen Aleksandr Schwartzman
NOS Sport

Boomstra slaat slag in tweekamp om wereldtitel dammen

Roel Boomstra heeft in de tweekamp om de wereldtitel dammen een flinke tik uitgedeeld aan titelhouder Aleksandr Schwartzman. De Nederlandse uitdager won in Eindhoven met zwart de achtste partij en leidt nu met 11-7.

Boomstra speelde een variant die op grootmeesterniveau pas vier keer eerder op het bord was gekomen en die bovendien niet bekendstaat als gunstig voor zwart. Op zet 6 sloeg hij met 12x21, waar 11x22 de gangbare voortzetting is.

Schwartzman was verrast, maar reageerde aanvankelijk koel, totdat de Moskoviet op de 15de met 41-37 zet een kapitale fout maakte.

Doorbraakcombinatie

Dat maakte voor Boomstra de weg vrij voor een doorbraakcombinatie. "Ik was erg verbaasd en meteen heel erg blij. Ik verwachtte eigenlijk niet dat hij de zet zou spelen, maar hij deed het toch."

Schwartzman ontnam Boomstra nog wel een dam, maar die maakte het met een schijfvoorsprong resoluut af.

Vorige week waren bij het WK dammen in Eindhoven en maakten we onderstaande reportage.

Nu nog rustig bij WK dammen: 'Grote klapper gaat nog komen'

De eerste zeven partijen in Eindhoven hadden alleen maar remises opgeleverd. Boomstra wist na de zesde partij wel een tiebreak te winnen en ging daarom al aan de leiding.

Nog vier reguliere partijen

De speler die na twaalf partijen de meeste punten heeft, wint de wereldtitel, mits hij minstens drie keer een zege heeft behaald.

Boomstra, wereldkampioen in 2016 en 2018, staat er met twee zeges op zak dus het beste voor. Er staan nu nog vier reguliere partijen op het programma, zo nodig gevolgd door tiebreaks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl