Hoekstra met EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell ANP

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft op zijn eerste dag een bezoek gebracht aan EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell. Ze spraken in Brussel onder meer over de spanningen aan de grens met Oekraïne en Rusland. Hoekstra wil, net als Borrell, dat de EU een rol krijgt bij de gesprekken over de situatie.

Rusland en de Verenigde Staten bespreken de hoog opgelopen spanningen aan de Oekraïense grens deze week. Ook is er overleg tussen Rusland en de NAVO. De EU schuift niet aan. Wel is er donderdag een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

"Wat daar gebeurt, raakt natuurlijk ook rechtstreeks Europa, raakt natuurlijk ook de Europese Unie. Dus ik deel de opvatting dat ook de EU hier een rol in heeft", zei Hoekstra na zijn gesprek met Borrell. Die beklaagde zich eerder ook over het ontbreken van Europa bij de overleggen.

Hoekstra belde op zijn eerste dag ook met zijn Amerikaanse ambtgenoot Blinken. Ook dat gesprek ging onder meer over de spanningen rond Rusland en Oekraïne.

De nieuwe minister voor Buitenlandse Zaken benadrukte dat het belangrijk is dat Nederland en de VS samen optrekken in NAVO-verband, "om Rusland te waarschuwen dat agressief optreden zal leiden tot serieuze consequenties en om via dialoog de situatie te deëscaleren".

De VS dreigt met zware sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt, of de situatie anderszins laat escaleren. Genoemd wordt het afsluiten van Rusland van het SWIFT-systeem dat internationale transacties tussen grote banken verwerkt, een embargo op de verkoop van Amerikaanse producten en technologie aan Rusland en het bewapenen van Oekraïense strijdgroepen die dan een guerrillaoorlog tegen Rusland kunnen voeren.

STER reclame