Hulpdiensten in actie op een ondergelopen snelweg bij Erftstadt, afgelopen zomer
NOS Nieuws

Invallen bij Duits mijnbedrijf in nasleep overstromingen

De Duitse politie heeft vanochtend invallen gedaan bij betrokkenen bij een mijnbedrijf, in verband met de zware overstromingen afgelopen zomer. Het Openbaar Ministerie in Keulen verdenkt een bedrijf dat een grindgroeve exploiteert bij Erftstadt van het niet naleven van de voorschriften.

Het bedrijf zou geen waterkering hebben aangelegd en zou zoveel grond hebben afgegraven dat er tijdens de overstromingen te veel water in de groeve terecht kon komen. De groeve werd overspoeld met water wat zou hebben geleid tot een aardverschuiving op 16 juli waarbij ook huizen instortten. In Erftstadt vielen die dag ook doden, maar volgens Bild zijn er bij deze specifieke instortingen geen doden gevallen.

140 agenten

Het onderzoek richt zich onder anderen tegen de eigenaar en de verhuurder van de bovengrondse mijn. Ook bij de toezichthouder die de vergunningen verleent voor dit soort bedrijven worden documenten in beslag genomen.

Bij de invallen zijn zo'n 140 politieagenten betrokken. Meer dan 20 kantoor- en woonpanden in Noordrijn-Westfalen en één in Thüringen worden doorzocht.

Zwaar getroffen

Het gebied rond Erftstadt werd afgelopen zomer zwaar getroffen door het hoge water. In heel Duitsland kwamen meer dan 180 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl