Jesper de Jong ProShots

De Nederlandse tennissers zijn veelbelovend aan de kwalificaties voor de Australian Open begonnen. Van de zeven deelnemers overleefden zes de eerste van de drie rondes op weg naar het hoofdtoernooi.

Vooral Indy de Vroome en Richèl Hogenkamp boekten knappe overwinningen. De Vroome won in een partij van ruim drie uur van Urszula Radwanska, voormalig nummer 29 van de wereld.

Vooral de derde set ontaardde in een prachtig gevecht, waarin het De Vroome lukte een dubbele break (0-3) weg te werken. Bij 6-5 benutte ze haar eerste matchpoint op de service van de 31-jarige Radwanska.

Hogenkamp stuurde Anne-Lena Friedsam na een spannende driesetter naar huis. De Duitse (27) was ooit nog topvijftigspeelster, tot een zware schouderblessure haar ver terugwierp op de wereldranglijst.

Alleen Pattinama-Kerkhove sneuvelt

Arianne Hartono rekende af met de Australische tiener Talia Gibson. Bij de mannen herpakte Jesper de Jong zich na een zwakke start tegen Akira Santillan, met een wildcard toegelaten tot de kwalificaties.

Alleen voor Lesley Pattinama-Kerkhove viel het doek. Tegen Yue Yuan verspeelde de Zeeuwse in beide sets een break voorsprong. Robin Haase en Tim van Rijthoven bereikten maandag al de tweede ronde.

Uitslagen eerste ronde

Jesper de Jong-Akira Santillan 5-7, 6-4, 6-3
Robin Haase-Andrej Martin 6-0, 4-6, 7-5
Tim van Rijthoven-Facundo Mena 6-4, 6-3
Indy de Vroome-Urszula Radwanska 7-5, 2-6, 6-4
Arianne Hartono-Talia Gibson 4-6, 6-4, 6-1
Richèl Hogenkamp-Anna-Lena Friedsam 7-5, 2-6, 6-4
Yuan Yue-Lesley Pattinama-Kerkhove 7-5, 6-2

STER reclame