NOS NieuwsAangepast

'Ik weet niet hoe ik het heb overleefd'

Door zich dood te houden heeft een Guatemalteekse boerenknecht een bloedbad op zijn ranch weten te overleven. Leden van een drugskartel bestormden de boerderij dit weekend en slachtten daar iedereen op gruwelijke wijze af.

"Godzijdank leef ik nog", zei de man, wiens identiteit geheim gehouden wordt om hem te beschermen. De 23-jarige ligt momenteel zwaarbewaakt in het ziekenhuis.

De slachtpartij begon zaterdagavond toen enkele tientallen onbekenden de ranch binnendrongen. Ze waren op zoek naar de eigenaar, maar toen die niet te vinden bleek, koelden ze hun woede op het aanwezige personeel. 27 mensen werden vermoord, onder wie twee vrouwen en twee minderjarigen.

Onthoofd

De daders onthoofdden de lijken met kapmessen. Ook schreven ze met bloed een waarschuwing voor de eigenaar op een muur: 'We zullen je vinden en ook onthoofden'.

"Ik weet niet hoe ik het heb overleefd", stelt de man die het bloedbad kan navertellen. Hij werd tijdens de moordpartij in zijn buik gestoken, maar de dader werd afgeleid toen een collega van de man wilde vluchten.

"Ik hield me dood en daarna wist ik me te verbergen. Toen ik uren later vluchtte, kwam ik langs een stapel hoofden."

Barbaars

De autoriteiten noemen de slachting de ergste misdaad sinds de burgeroorlog van eind vorige eeuw. "We zullen de daders krijgen, al verschuilen ze zich in hun holen", beloofde president Colom, die naar de regio afreisde om persoonlijk de klopjacht te overzien. "Dit is barbaars."

De politie gaat ervan uit dat het beruchte Los Zetas-kartel achter de moorden zit. Volgens de politie had geen van de slachtoffers banden met de drugskartels. Wel wordt onderzocht of de eigenaar van de ranch misschien in de drugshandel zat.

Militairen

De jungle in het noorden van Guatemala dient als een uitvalsbasis voor drugskartels uit Mexico. Er zijn onder meer illegale vliegvelden in het oerwoud, waarvandaan drugsvluchten naar de VS vertrekken.

De Zetas waren oorspronkelijk militairen, die als huurmoordenaars door het Mexicaanse Golfkartel in dienst genomen werden. Later scheidden ze zich af en vormden een eigen kartel, dat berucht werd door de meedogenloze manier waarop ze tegen concurrenten optreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl