Stromae tijdens een optreden in 2015
NOS Nieuws

Zanger Stromae openhartig over depressie en zelfmoordgedachten

In een openhartig interview op de Franse televisiezender TF1 heeft de Belgische zanger Stromae verteld over zijn burn-out en depressie. Hij vertelde zelfmoordgedachten te hebben gehad en zong vervolgens live het nummer dat hij daarover had geschreven.

Stromae is de artiestennaam van Paul Van Haver, een populaire artiest van Belgisch-Rwandese afkomst. Hij schreef meerdere Franstalige hits en scoorde tussen 2010 en 2014 grote hits als Papaoutai, Formidable en Alors on Danse. Daarna verdween hij lange tijd uit beeld wegens een burn-out.

Nieuw album

Op 4 maart komt er voor het eerst in zeven jaar een nieuw album van Stromae uit, genaamd Multitude. Op TF1 sprak de zanger over zijn nieuwe album en over hoe de muziek hem heeft geholpen toen hij zich zo eenzaam voelde. Vervolgens zong hij zijn nieuwe nummer L'Enfer, wat Frans is voor 'hel'.

"Ik ben niet de enige die helemaal alleen is, dat maakt het al minder in mijn hoofd (...) Maar ondanks alles voel ik me helemaal alleen. Opeens had ik soms zelfmoordgedachten, daar ben ik niet trots op. Soms denken we dat dit de enige manier is om ze het zwijgen op te leggen, deze gedachten die me door een hel laten gaan", zingt hij in dat autobiografische nummer.

Kijk hier naar dat fragment:

In de Franse media is veel waardering voor de openhartigheid van de artiest. "Hij praat over zichzelf, maar ik denk dat het de gemoedstoestand van een groot deel van de Fransen weerspiegelt", schreef een Franse columniste.

"We hebben het vooral over jongeren, maar er zijn ook kinderen die sinds covid-19 steeds depressiever zijn. Zijn lied weerspiegelt de staat van de hedendaagse samenleving en dat werd op een zeer unieke manier uitgevoerd. Daar dank ik hem voor, want ik denk dat het veel Fransen aanspreekt en dat dit resoneert in hun harten."

"Het raakt iedereen. Niemand is onkwetsbaar", schrijft deze Twitteraar:

In de jaren dat hij niet optrad, hield Stromae zich nog wel met muziek bezig en met het ontwerpen van kleding. Hij regisseerde onder meer videoclips van Billie Eilish en Dua Lipa. Ook trouwde hij en werd hij in 2018 vader van een zoon. Volgens de zanger hebben die dingen hem geholpen om "overeind te blijven".

De komende maanden staat een tournee gepland, waarin Stromae onder meer Amsterdam en Parijs aandoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl