De A2 tussen Breukelen en Maarssen werd donderdag afgesloten vanwege een incident rond Van den Heuvel
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van A2-incident John van den Heuvel vrijgelaten, situatie 'lijkt toeval'

De man die eerder werd opgepakt op de A2 in verband met het mogelijk achtervolgen van misdaadjournalist John van den Heuvel, is vrijgelaten. Er is onvoldoende bewijs om hem nog langer vast te houden, zegt het Openbaar Ministerie. De 36-jarige man blijft formeel wel nog verdachte.

Volgens het OM lijkt de situatie op toeval te berusten. "Het ging om een verdachte situatie waarop de politie heeft ingegrepen en waarnaar vervolgens een onderzoek is ingesteld", zegt een woordvoerder. Het landelijk parket wil verder niet in details treden omdat het politieonderzoek naar het incident nog niet is afgerond. "Maar het lijkt erop dat toeval tot de verdachte situatie heeft geleid".

De man werd afgelopen donderdag op de snelweg tussen Maarssen en Breukelen aangehouden. Dat was vanwege wat de politie noemde "een verdachte situatie", waarbij een auto betrokken was met daarin een 'te beveiligen persoon' (TBP). Later bevestigde Van den Heuvel na berichtgeving door het AD dat het om hem ging.

De misdaadjournalist werd vanwege bedreigingen aan zijn adres vervoerd in een beveiligd konvooi. De man zou te dicht bij het konvooi zijn gekomen en daarbij snelheid hebben gemaakt.

In het voertuig van de man trof de politie volgens Van den Heuvel bij de aanhouding een bivakmuts en een cryptotelefoon aan. Dergelijke telefoons worden veel gebruikt door criminelen om beveiligde berichten te versturen.

'Getuige in Marengo'

Volgens Van den Heuvel zelf zou de man voorkomen in het dossier Marengo, het monsterproces rond Ridouan Taghi. Hij zou mogelijk klusjes hebben uitgevoerd rondom liquidaties.

De advocaat van de bestuurder, Veerle Hammerstein, zegt dat haar cliënt een strafblad heeft en eerder als getuige is gehoord in het Marengo-proces. Maar volgens haar berust het incident op de A2 op een vergissing. Zij noemt het dan ook "meer dan terecht en verwacht dat hij is vrijgelaten". De man zou niet hebben geweten dat Van den Heuvel in de auto zat.

Hammerstein erkent dat hij een "gehaaste rijstijl" had en bevestigt dat hij een bivakmuts bij zich had. Die muts zou in een lunchtas hebben gezeten en door de man worden gebruikt voor zijn werk als monteur in kruipruimtes. Hammerstein ontkent overigens stellig dat er een cryptotelefoon in de auto lag. De politie noch het OM wil er iets over kwijt.

De misdaadjournalist zegt inmiddels op de hoogte te zijn gesteld over de redenen van de vrijlating. "Mij is verteld dat er onvoldoende bewijs is tegen de verdachte maar dat het onderzoek wordt voortgezet. Ik wacht de verdere ontwikkelingen af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl