Twee rijscholen moeten akkoord zijn met de examenaanvraag
NOS NieuwsAangepast

Proef met extra beoordeling door andere instructeur vóór het rijexamen

Onder leiding van het ministerie van Infrastructuur komt er binnenkort een proef waarbij een kandidaat voor het rijexamen door twee rijscholen wordt voorgedragen voordat er afgereden mag worden. Deze pilot komt voort uit de adviezen van de commissie-Roemer, die voorstellen heeft gedaan voor verbetering van de rijschoolbranche.

Het betekent dat een kandidaat die van zijn rijschool mag afrijden, eerst ook door een instructeur van een andere rijschool moet worden beoordeeld, voordat het examen daadwerkelijk wordt aangevraagd.

Het is nog niet bekend wanneer de proef met de "collegiale toets" van start gaat. Rijinstructeurs kunnen er vrijwillig aan deelnemen. Het ministerie van Infrastructuur benadrukt dat het gaat om een kleinschalige proef. In een brief aan Tweede Kamer beloofde minister Visser eind vorig jaar dat de eerste resultaten van de proef nog in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

De maatregel kan eventueel verplicht worden via een Algemene Maatregel van Bestuur. Dat betekent dat de regering een besluit kan nemen, zonder dat er goedkeuring van de Tweede Kamer nodig is.

'Niet een extra drempel'

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) steunt het plan, maar benadrukt dat het initiatief komt van het ministerie en de rijschoolbranche. "Het is nog maar een idee, het is een van de achttien adviezen van de commissie-Roemer, en het moet nog onderzocht worden", zegt een woordvoerder.

Het CBR zegt dat het niet de bedoeling is om een extra drempel voor het rijexamen op te werpen. "Een collegiale toets moet helpen om kandidaten op het examen te krijgen die daar ook echt klaar voor zijn en zo de slagingskans vergroten." Nu slaagt tussen de 50 en 60 procent van de kandidaten de eerste keer.

Net als het CBR is ook de rijschoolbranche nog niet overtuigd van de collegiale toets. "Een aantal rijscholen presteert structureel ondermaats. Dat levert te veel rijexamens op, waardoor het CBR in de problemen komt", erkent voorzitter Jos Post van de Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem zou voor die slecht presterende rijscholen de collegiale toets een oplossing kunnen zijn, maar hij benadrukt dat er "verschrikkelijk veel" rijscholen zijn die het wel goed doen. Zij zouden geen baat hebben bij een tweede rijschool die groen licht geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl