De situatie op de A2 vanmiddag
NOS NieuwsAangepast

A2 was dicht vanwege incident met journalist John van den Heuvel

De A2 was vanmiddag afgesloten vanwege een dreiging aan het adres van misdaadjournalist John van den Heuvel. De politie noemt de naam van Van den Heuvel niet, maar meldt alleen dat het gaat om een te beveiligen persoon (TBP).

Die persoon is na het incident naar het hoofdkantoor van de Landelijke Eenheid in Driebergen gebracht, aldus de politie. Daar was vanmiddag zware beveiliging.

"Het klopt dat er vanmiddag rond Amsterdam een incident is geweest, waarbij mijn beveiligers een voorzorgsprotocol hebben gevolgd en er extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen", zegt Van den Heuvel in zijn eigen krant De Telegraaf.

De misdaadjournalist zegt dat het goed met hem gaat en dat hij vertrouwen heeft in het politieonderzoek naar het incident. De zware beveiliging bij Driebergen is inmiddels weer weg.

'Verdachte situatie'

De snelweg tussen Breukelen en Maarssen was vanmiddag in beide richtingen zo'n drie kwartier afgesloten vanwege een politieactie. Daarbij was ook inzet van de brandweer nodig.

De politie sprak van "een verdachte situatie op de A2". Er is een auto staande gehouden en een verdachte aangehouden.

Bekijk hieronder foto's van de politieactie:

  • Alain Heeren
    De afgesloten A2 vanmiddag
  • Koen Laureij
    Enige tijd later werd de A2 weer (deels) vrijgegeven
  • Koen Laureij
    De zware beveiliging bij het hoofdkantoor van de Landelijke Eenheid in Driebergen

John van den Heuvel is misdaadjournalist bij De Telegraaf. Hij wordt al jarenlang bedreigd vanuit het criminele milieu, en wordt dag en nacht beveiligd. In december 2017 werd duidelijk dat er een prijs op het hoofd van Van den Heuvel was gezet door motorclub No Surrender.

Een jaar later kon de journalist enkele maanden niet fysiek aanwezig zijn bij uitzendingen van tv-programma RTL Boulevard, waar hij vaste gast is. De Amsterdamse driehoek vond dat wegens het dreigingsniveau een te groot risico voor de veiligheid van Amsterdammers.

In 2020 werd een 31-jarige man veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar, onder meer omdat hij in het bezit was van een raketwerper. Volgens het Openbaar Ministerie was die raketwerper bedoeld om een aanslag op Van den Heuvel te plegen.

Ondanks de bedreigingen, is Van den Heuvel altijd zijn werk als misdaadverslaggever blijven doen. Daarvoor kreeg hij twee jaar geleden de Pim Fortuyn Prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl