NOS Nieuws

Julia en Noah nu de populairste kindernamen

Julia en Noah waren afgelopen jaar de meest gegeven kindernamen. In 2021 werden 753 meisjes Julia genoemd en kregen 945 jongens de naam Noah. Dat is te zien in het jaarlijkse overzicht van de Sociale Verzekeringsbank.

Tot en met vorig jaar november werden er in Nederland 177.473 baby's geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes. Over het algemeen is er elk jaar zo'n verschil: rond de 51,2 procent jongens en 48,8 procent meisjes. Zo ook in 2020 en bijvoorbeeld 2010, is terug te zien in cijfers van het CBS.

Een jaar eerder was Noah ook al de meest gegeven naam voor jongens. Voor meisjes was dat toen nog Emma, maar die zakte afgelopen jaar met 648 keer naar de derde plek. Op de tweede plek staat Mila (696 keer).

Voor jongens staat Lucas (734 keer) op nummer twee. De derde plaats is voor Sem. Die naam werd aan 653 jongetjes gegeven.

De populariteit van voornamen in Nederland staat niet op zichzelf, zegt naamkundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht tegen het ANP. Hij ziet een internationale trend. "De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn", zegt Bloothooft.

"Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven."

Verder vindt hij het opvallend dat "oudtestamentische" en korte namen steeds populairder worden, zoals Sem, Levi, Saar en Sarah. Volgens Bloothooft zal er niet snel een compleet andere namenlijst komen. "Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag. Pas na zo'n 25 jaar, een generatie, zien we weer een nieuwe toplijst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl