Stanley Menzo
NOS Voetbal

Droom komt uit voor bondscoach Menzo: 'Altijd met Suriname en voetbal bezig geweest'

Het is een droom die uitkomt voor Stanley Menzo, zijn aanstelling als bondscoach van Suriname. "Het is iets waar ik altijd mee bezig ben geweest: Suriname en het voetbal in Suriname", vertelt Menzo.

"Ik ben vijftien jaar voorzitter geweest van de Stichting Suriprofs, waar we met Surinaamse spelers en veel vrijwilligers werk hebben verzet om een dubbel paspoort te kunnen realiseren. Dat was toen niet gelukt, maar nu is het op een andere manier wel gelukt."

"Als je daar continu mee bezig bent en je nu op het hoogste niveau je dienst kun bewijzen, dan is dat een droom", legt Menzo, geboren in Paramaribo en op jonge leeftijd naar Nederland verhuisd, zijn keuze uit vanaf Aruba.

Menzo: 'Altijd met Suriname en voetbal bezig geweest, een droom komt uit'

Daar woont hij namelijk pas; hij was technisch directeur en interim-bondscoach van Aruba. Zo'n twee maanden geleden werd de 58-jarige trainer benaderd door oud-voetballer Brian Tevreden, technisch adviseur van de Surinaamse voetbalbond (SVB). Zij kwamen een tweejarig contract overeen.

Grote ambities en kwaliteitsimpuls

Suriname heeft grote ambities. Het nationale team kreeg de laatste jaren een enorme impuls door de invoering van het sportpaspoort. Daardoor kunnen spelers met Surinaamse roots uitkomen voor de huidige nummer 139 van de FIFA-wereldranglijst, zonder hun eigenlijke (vaak Nederlandse) paspoort te moeten inleveren.

Diverse spelers kozen voor het Surinaamse elftal, zoals Warner Hahn (Go Ahead), Ridgeciano Haps (Venezia) en Sean Klaiber (Ajax). Maar zowel in de WK-kwalificatie als op de Gold Cup afgelopen zomer kon de ploeg zich nog niet meten met de gevestigde orde.

Onder Menzo, die zegt niet gesproken te hebben met de vorige bondscoach Dean Gorré, moeten de volgende stappen worden gezet. En met de uitbreiding van het WK in 2026 en dus meer te verdienen tickets biedt ook het kwalificatietraject extra perspectief.

Maar dat toernooi is nog ver. "Het is een lange weg en er zijn heel wat hordes voor dat WK om te nemen. Een is de Nations League die dit jaar wordt gespeeld. Als je het daar goed doet, plaats je je automatisch voor de Gold Cup. En dán pas beginnen de WK-kwalificatiewedstrijden."

"Laten we alles stap voor stap bekijken en niet gelijk naar een WK dat pas over vier jaar gespeeld wordt", zegt Menzo, die over drie weken zijn eerste wedstrijd speelt met Suriname, vriendschappelijk tegen Barbados.

Nieuwe krachten voor Natio?

Heeft Menzo nog nieuwe spelers op het oog voor Natio, zoals de Surinaamse ploeg genoemd wordt? "Er zijn spelers die eventueel voor het Surinaamse elftal kunnen uitkomen. Een groot potentieel wil dat ook, maar ze kijken hoe alles gaat verlopen, ook organisatorisch."

Een daarvan zou Joël Piroe zijn. De spits van Swansea City zou een gesprek hebben gehad met de bond, maar Menzo wil niet op namen ingaan: "Nee, nee", reageert hij direct als we vragen welke spelers hij op het oog heeft. "Ik heb zelf nog niet met die spelers gesproken, dus laten we dat achterwege houden."

"Maar we weten dat er een batterij spelers met Surinaamse achtergrond is die voor Nederland, maar ook voor Suriname kan uitkomen. Die keuze moeten ze zelf maken. Maar er zijn genoeg spelers met een Surinaamse achtergrond die dat willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl