Agenten brengen de bijenkasten terug naar de wagens van de imkers
NOS Nieuws

Chileense imkers demonstreren met 60 bijenkasten voor presidentieel paleis

In Chili zijn vier imkers opgepakt die zestig bijenkasten op een drukke doorgaande weg voor het presidentiële paleis in Santiago hadden geplaatst. Met hun actie wilden ze aandacht vragen voor de droogte die het land teistert en die ertoe leidt dat hun bijen niet genoeg voedsel hebben.

Honderden bijen vlogen rond, wat voorbijgangers zorgen baarde. De politie probeerde de angel uit het protest te halen door de bijenkasten terug te brengen naar de wagens van de imkers. Zeven agenten werden daarbij gestoken. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hoe ze eraan toe zijn is niet bekend.

Automobilisten en voorbijgangers kwamen tussen zwermen bijen terecht:

Imker Jose Iturra zei tegen lokale journalisten dat bijen massaal sterven: "Er is geen leven als er geen bijen zijn. Daar wilden we met deze demonstratie aandacht voor vragen." De imkers wilden praten met president Piñera.

Hogere honingprijs

Ook het ministerie van Landbouw zegt zich zorgen te maken over de droogte. In de afgelopen maanden is er al steun verleend aan twintig gemeenschappen die een ernstig tekort aan water hebben, zegt het ministerie, maar de demonstrerende imkers vinden dat niet genoeg. Ze eisen dat de regering hogere prijzen afdwingt voor hun honing, of meer subsidie geeft.

Bijensterfte is wereldwijd een groot probleem. Naast klimaatverandering spelen chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw daar een grote rol bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl