Gerrit Hiemstra
NOS NieuwsAangepast

Machiavelliprijs 2021 voor Gerrit Hiemstra

NOS-weerman Gerrit Hiemstra krijgt de Machiavelliprijs 2021. De Stichting Machiavelli heeft hem de prijs toegekend omdat hij de klimaatverandering en de gevolgen daarvan duidelijk maakt voor een groot publiek.

De Machiavelliprijs wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers.

Vorig jaar ging de prijs naar viroloog Marion Koopmans en intensivist Diederik Gommers, omdat ze de kennis over het coronavirus toegankelijk maken voor een breed publiek.

Volgens Marja Wagenaar van de Stichting Machiavelli waren er afgelopen jaar geen mensen die er op het thema corona echt bovenuit staken. Bij het klimaat viel Gerrit Hiemstra dus op.

Benaderbaar

Wagenaar vindt dat meteoroloog Hiemstra onbedoeld is uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging, doordat hij zich steeds baseert op de feiten en op wetenschappelijke bronnen en alles op een rustige manier brengt. Hij blijft zijn boodschap op een duidelijke manier herhalen en hij is benaderbaar doordat hij met geduld reageert op anderen, aldus Wagenaar.

Hiemstra noemt het een eer dat hij de prijs krijgt. Volgens hem hoeft hij er geen moeite voor te doen het klimaat onder de aandacht te houden, omdat er heel vaak klimaatgerelateerde gebeurtenissen zijn. Hij zegt dat hij probeert uit wetenschappelijke verhalen de essentie te halen, zodat mensen het begrijpen en onthouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl