De Troubles zijn over, maar sommige Ieren blijven boos
De Troubles in Ierland zijn al ruim tien jaar voorbij, maar regelmatig is er nog sprake van bomaanslagen en terreurdreiging in Ierland zelf en Groot-Brittannië. Wie zijn de clubs die nog altijd strijden voor onafhankelijkheid van Noord-Ierland, en hoeveel invloed hebben ze?
De twee meestgenoemde terreurgroepen in Noord-Ierland zijn Continuity IRA en Real IRA. Zij splitsten zich af van het Iers Republikeins Leger, ofwel de IRA. Die club is berucht vanwege een bloederige strijd in Ierland, die dertig jaar duurde en The Troubles wordt genoemd. De IRA wilde dat Noord-Ierland, nu deel van het Verenigd Koninkrijk, samen met Ierland weer één land zou vormen. De IRA kondigde in 1994 een wapenstilstand af, en in 1998 maakte het Goede Vrijdag-akkoord een einde aan de strijd. De IRA leverde in 2005 de wapens in.
Landmijnen
Tegenwoordig zijn er nog verschillende splinterclubjes van de IRA, waarvan CIRA en RIRA de meest bekende zijn. Zij vinden dat de strijd niet voorbij is en laten regelmatig van zich horen. De RIRA pleegde kort na de oprichting in 1997 al haar meest dodelijke aanslag. In 1998 vielen 29 doden bij een bomaanslag in de Ierse plaats Omagh. Recentelijk, in 2009, claimde RIRA de verantwoordelijkheid voor een aanval op twee Britse militairen die allebei omkwamen. Kenmerkend voor de RIRA zijn aanslagen in stadscentra, en op politiemensen en militairen. Daarbij gebruiken ze vaak landmijnen, autobommen en zelfgebouwde mortieren. Volgens onderzoekers bestaat de RIRA maximaal uit 150 personen. Eind 2009 werd het dreigingsniveau dat uitgaat van de club geschat op de hoogste sinds de oprichting.
De CIRA beschouwt zichzelf als een aftakking van het officiële Ierse leger, dat in de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1922) vocht en ziet zichzelf als het nationale leger van alle 32 Ierse counties (provincies). De belangrijkste doelwitten van CIRA komen min of meer overeen met RIRA: politie en het leger. De CIRA werd al in 1986 opgericht, maar werd pas actief na de wapenstilstand in 1994. Het leiderschap van de CIRA zou in Munster en Ulster zitten, en de voorzitter zou een man uit Limerick zijn. De Ierse minister van Justitie zei in 2005 dat CIRA maximaal 150 leden heeft, een jaar daarvoor meldde de Amerikaanse overheid dat de harde kern van CIRA uit vijftig leden zou bestaan. De meest recente, bekende, aanslag was in maart 2009. Toen eisde de CIRA een aanslag op een politieman op. Hij werd door een sluipschutter van de CIRA doodgeschoten toen hij op een melding van vandalisme afkwam.
Recruteren
CIRA en RIRA, twee relatief kleine clubs dus, worden nog altijd gezien als een grote dreiging in Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Maar in 2008 meldde de Sunday Times op basis van inlichtingendiensten dat ook de IRA weer aan het recruteren is. De organisatie zou ook nog altijd wapens hebben en in de schaduw nog bestaan. In augustus vorig jaar werd de IRA beschuldigd van een aanval door twintig gemaskerde mannen op een stel tieners. Sinn Fein, de politieke partij die voortkomt uit de IRA, heeft dat ontkend.