Chinese miljoenenstad Xi'an al bijna twee weken op slot, einde niet in zicht
"Het is niet heel zwaar, maar wel een beetje saai. Alle dagen lijken op elkaar", zegt Tim Metz. Hij zit al sinds 23 december in een totale lockdown, net als de 13 miljoen andere inwoners van de Chinese stad Xi'an. Hij mag zijn appartement af en toe weer verlaten, maar het terrein van het appartementencomplex mag hij niet af.
Xi'an is momenteel het epicentrum van de coronapandemie in China. Sinds begin december zijn er 1.663 positieve gevallen gemeld in de stad. Voor Europese begrippen is dat niet veel, maar voor China is het reden om hard in te grijpen. Het land hanteert namelijk een 'zero covid-strategie'.
Hoe het aantal besmettingen in Xi'an toch kan oplopen, is niet helemaal duidelijk. Volgens persbureau Reuters is de huidige uitbraak terug te leiden naar een vlucht uit Pakistan, waar besmette passagiers aan boord waren. Maar hoe de verspreiding van het virus vervolgens is gegaan, is onbekend.
Boodschappen laten bezorgen
In de afgelopen weken waren er op meerdere plekken in China geïsoleerde lockdowns, maar Xi'an is de eerste grote Chinese stad sinds 2020 die weer vrijwel volledig op slot zit. De eerste dagen mochten inwoners in Xi'an nog elke twee dagen naar buiten om boodschappen te halen, maar dat mag inmiddels ook niet meer. Op internet wordt bericht over voedseltekorten in de stad, maar volgens Metz valt dat mee, en verschilt het per appartementencomplex hoe streng de regels zijn.
"Je kunt boodschappen online bestellen en laten bezorgen", vertelt hij via een videoverbinding. Maar na enkele dagen werden de regels aangescherpt en mocht niemand meer de deur uit. "Toen was het wel even spannend, want hoe ga je dan aan je eten komen? Maar een paar dagen later werden de regels versoepeld en mocht je weer op het terrein van het appartementencomplex lopen en eten laten bezorgen."
De dagen lijken op elkaar, maar Metz kan er prima mee leven. "Ik kan gewoon nog mijn werk doen en veel tijd met mijn familie doorbrengen. Af en toe ga ik hardlopen rond ons appartement. Ik heb vorige week 10 kilometer gerend, steeds hetzelfde rondje van 600 meter. Dat geeft wel aan hoe klein het is", vertelt hij lachend.
Veel draagvlak
Volgens Metz is er onder de bevolking veel draagvlak voor de strenge aanpak. "Natuurlijk wil iedereen het liefst weer de straat op, maar mensen geloven toch dat dit de beste manier is om de uitbraak te stoppen. Hiervoor had China lange tijd geen last van de pandemie, dus mensen geloven nog steeds in de aanpak van snel en hard ingrijpen om hun vrijheid terug te krijgen."
Ook valt het hem op dat mensen zelf al maatregelen namen voordat er een lockdown werd afgekondigd. "Eerder in het najaar waren er al enkele besmettingen gemeld. Toen zag je dat mensen meer binnen bleven en vaker een mondkapje droegen."
En volgens Metz heeft in feite maar een hele kleine groep last van de lockdown. "Het gaat om 13 miljoen mensen op een bevolking van 1,4 miljard. De rest kan gewoon zijn gang gaan. De meeste mensen hier vinden dat wel oké en bovendien het lijkt te werken."
Einde niet in zicht
Hoelang de lockdown nog gaat duren, is niet bekend. "De autoriteiten kondigen hier geen einddatum aan, dat is dus afwachten." Metz houdt er rekening mee dat het nog wel even kan duren, zeker met de Olympische Winterspelen in het vooruitzicht.
"Het kan zijn dat de autoriteiten geen risico willen nemen en wachten met het opheffen van de lockdown tot na de Olympische Spelen. Voor Nederlanders zal dat moeilijk te begrijpen zijn, maar hier snappen ze dat wel. Als we hiermee de kans verkleinen dat de Olympische Spelen niet doorgaan, dan doen we dat."