1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Grensoversteker mogelijk Noord-Koreaanse 'turner' die in 2020 overliep

De persoon die op Nieuwjaarsdag vanuit Zuid-Korea de zwaarbewaakte grens overstak, is waarschijnlijk een Noord-Koreaanse overloper die is teruggekeerd naar zijn geboorteland. Daar gaat het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie momenteel van uit.

Het gaat om aannames, de autoriteiten verifiëren nog alle beschikbare feiten. Maar die wijzen erop dat het gaat om dezelfde man die in november 2020 vanuit Noord-Korea het grenshek was overgeklommen.

Hij is herkend op camerabeelden van het incident, zegt een anonieme functionaris tegen persbureau Yonhap. De Noord-Koreaan zou ergens in de dertig zijn en heeft in Zuid-Korea als schoonmaker gewerkt. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat hij spion was.

Spectaculair

Als het daadwerkelijk om dezelfde persoon gaat, zou dat opmerkelijk zijn. Het was al spectaculair dat hij anderhalf jaar geleden het drie meter hoge grenshek over wist te klimmen, hij verklaarde voorheen turner te zijn geweest, en niet werd tegengehouden of op een landmijn was gelopen. Laat staan dat hem dit nu een tweede keer is gelukt, maar dan andersom, terug Noord-Korea in.

Het vier kilometer brede niemandsland tussen de twee Korea's is volgens correspondent Garrie van Pinxteren een gebied "waar je eigenlijk onmogelijk doorheen zou moeten kunnen komen". De spaarzame gevallen waarin dit is gebeurd, betreft meestal Noord-Koreaanse overlopers die terugkeren.

Waarom terugkeren?

Noord-Koreaanse overlopers hebben verschillende motieven om terug de grens over te steken. Ze kunnen bijvoorbeeld niet aarden in de kapitalistische samenleving van Zuid-Korea en willen terug naar hun familie. Of ze zijn overgelopen met de bedoeling om te spioneren in Zuid-Korea of daar een missie uit te voeren, om daarna terug te keren.

Wat het in dit specifieke geval is geweest, blijft vooralsnog onduidelijk. "Waarschijnlijk komen we er nooit achter", zegt Van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. "De kans is klein dat Noord-Korea het gaat vertellen."

Meteen neergeschoten

Het communistische regime heeft alleen laten weten de berichten over de grensoversteking te hebben ontvangen. Er is niets gezegd over de vraag of de persoon is gevonden of gearresteerd.

Overigens kan diegene ook meteen zijn neergeschoten door Noord-Koreaanse grenswachten. Die hebben vanwege de pandemie het bevel om te schieten zodra iemand de grens probeert over te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl