Sigarettenboer Huub Obdeijn naast zijn sigarettenautomaten
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Sigarettenboer treurt om verdwijnen automaten: 'Einde van een tijdperk'

Sigarettenboer Huub Obdeijn had jarenlang meerdere sigarettenautomaten in kroegen in en rond Deventer staan. Per 1 januari mogen horecagelegenheden geen rookwaren meer verkopen via sigarettenautomaten. Daarom is Obdeijn begonnen om al zijn automaten op te halen. "Het einde van een tijdperk."

Al tientallen jaren zit Obdeijn in de sigarettenindustrie. Eerst met een eigen tabakspeciaalzaak en een paar jaar later begon hij met sigarettenautomaten voor ondernemers. "Ik begon klein, maar merkte al snel dat het goede handel was", vertelt de sigarettenboer aan RTV Oost. Hij zette de automaten bij ondernemers neer, vulde ze met pakjes sigaretten en onderhield ze.

Daardoor kwam Obdeijn vaak over de vloer bij andere ondernemers. "Een praatje, een hapje eten of een biertje. Je bouwt een band met elkaar op als je tientallen jaren zakelijk met elkaar omgaat."

Dat het contact met de andere ondernemers straks wegvalt, zal voor Obdeijn een groot gemis zijn. "Je hebt jarenlang je ziel en zaligheid gestopt in die automaten, en niet te vergeten heel veel spaarcenten", zegt hij. "De automaten zijn nog goed en iets wat nog goed is weggooien, dat doet pijn."

Wat er met de opgehaalde automaten gaat gebeuren weet Obdeijn nog niet. Waarschijnlijk komen de apparaten op een bult met oud ijzer, maar hij hoopt dat hij ze een tweede leven kan geven. "Misschien zijn er nog wat liefhebbers die er eentje willen op komen halen voor een bodemprijs."

Huub Obdeijn vertelt dat hij straks het contact met de ondernemers zal missen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl