AFP
NOS NieuwsAangepast

Brand in het Zuid-Afrikaanse parlement voorlopig nog niet uit

Het parlementscomplex van Zuid-Afrika in Kaapstad staat sinds vanochtend in brand. Rond 18.00 uur waren er nog zo'n zeventig brandweerlieden in de weer om het vuur te blussen. Dat gebeurt onder meer met een grote hijskraan. Volgens de brandweer is het vuur moeilijk te doven vanwege de vele kleden en houten vloeren in het complex, waarvan sommige delen al 138 jaar oud zijn.

De brand brak vanochtend uit in een deel van het complex waarin kantoren zijn gevestigd. Daarna sloeg het over naar het modernere gedeelte, waarin het Lagerhuis huist. Delen van het dak zijn ingestort. De autoriteiten vrezen voor veel schade en mogelijk instortingsgevaar.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel is volgens president Ramaphosa iemand gearresteerd, het gaat om een 49-jarige man. Hij wordt momenteel ondervraagd. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Het gebouw was vanwege het kerstreces gesloten.

Tientallen brandweermensen zijn bezig met het blussen van de brand.

Brand in parlementsgebouw Zuid-Afrika

Eerder was op beelden op sociale media te zien dat een grote rookpluim opsteeg vanuit het gebouw en dat de vlammen uit het dak sloegen.

"Het hele parlementaire complex is zwaar beschadigd, staat onder water en heeft rookschade", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het dak boven de oude vergaderzaal is helemaal verdwenen en de aangrenzende kantoren zijn verwoest." Volgens de woordvoerder is ook het plafond van de vergaderzaal van het Lagerhuis naar beneden gekomen.

Het parlementsgebouw in Kaapstad bestaat uit drie delen, waaronder het originele en oudste gebouw dat in 1884 werd voltooid. De nieuwere toevoegingen, gebouwd in 1920 en 1980, huisvesten het Zuid-Afrikaanse parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl