ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Heitink
NOS Nieuws

Arrestaties en geluidsapparatuur ingenomen na illegale rave in Gelders dorp

De politie heeft bij de beëindiging van een illegaal feest in het Gelderse dorp Rijswijk twaalf voertuigen met onder meer stroomaggregaten en geluidsapparatuur in beslag genomen. Ook zijn zeker drie mensen aangehouden omdat ze onder invloed achter het stuur zaten of de aanwijzingen van de politie niet opvolgden.

Waarnemend burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren zegt dat ze blij is dat er een einde is gekomen aan het illegale feest. "Ik kan me voorstellen dat er bij inwoners nog vragen zijn en ik kom daar morgen op terug", zegt ze op Twitter. Ze noemde het feest eerder "niet gepast in de coronacrisis".

Leegstaande fabriek

Het feest begon gisteravond rond 22.00 uur in een van de loodsen van de leegstaande steenfabriek Roodvoet aan de Nederrijn. Al snel waren er honderden bezoekers uit binnen- en buitenland. De buitenlandse festivalgangers kwamen merendeels uit België en Frankrijk, maar ook Duitsers, Italianen en Spanjaarden hadden de weg naar Rijswijk gevonden. Zij parkeerden hun auto's, campers en bestelwagens zowel op het terrein van de steenfabriek zelf als op de smalle rivierdijk.

Ze zeiden dat ze via via op de hoogte waren van het feest.

Volgens deze feestgangers waren er twintig, dertig, oh nee... duizenden mensen aanwezig:

Illegale rave in Gelders dorp: 'Nog nooit zoiets meegemaakt hier'

De politie liet de feestgangers aanvankelijk ongemoeid. Politiewoordvoerder Ellen Prummel zei bij de NOS op Radio 1 dat het terrein van de oude steenfabriek onveilig en moeilijk toegankelijk is en dat het fabrieksgebouw in feite een slooppand is. Daarom besloot de politie te wachten met ingrijpen tot het weer licht was. De organisatoren zetten aan het eind van de ochtend op verzoek van de politie de muziek uit, wat leidde tot het vertrek van veel bezoekers, aldus Prummel.

Veel inwoners van Rijswijk vragen zich af waarom het ingrijpen door de politie zo lang duurde. Bij Omroep Gelderland zegt burgemeester Meijers dat er 's nachts overleg is geweest tussen gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. "De conclusie was: dit feest moest beëindigd worden, maar dat moest wel veilig gebeuren." Ze geeft ook aan dat de politie in andere delen van de regio hard nodig was in de Oudjaarsnacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl