Albert Stuivenberg geeft aanwijzingen aan Arsenal
NOS VoetbalAangepast

City ontsnapt in grimmige topper bij Arsenal, waar Stuivenberg even manager is

Manchester City heeft zijn elfde zege op rij geboekt in de Premier League. Maar de lijstaanvoerder kreeg het strijdlustige tiental van Arsenal in Londen pas ver in de extra tijd op de knieën (1-2). Bij Arsenal had Albert Stuivenberg de eindverantwoordelijkheid.

De 51-jarige Rotterdammer nam op de bank de plaats in plaats van Mikel Arteta, die afwezig was vanwege een coronabesmetting.

Regerend kampioen Manchester City had de laatste weken met tien overwinningen op rij een flik gat geslagen met de concurrentie. Dat zijn op dit moment Chelsea en Liverpool, Engelse topclubs waarbij Arsenal vroeger ook in één adem werd genoemd.

West Ham en Tottenham

Maar toch, onder leiding van Arteta is een nieuwe koers ingezet die vruchten begint af te werpen. De krachtmeting tegen de ongenaakbare ploeg van zijn oude leermeester Pep Guardiola kwam op een mooi moment voor Arsenal, inmiddels opgeklommen naar de vierde plek in de Premier League.

West Ham United, dat met 3-2 won bij Crystal Palace, staat vijfde en Tottenham Hotspur, dat door een laat doelpunt van oud-Ajacied Davinson Sánchez met 1-0 zegevierde bij Watford, is zesde.

Kanttekening bij de klassering van Arsenal is wel dat vrijwel alle topduels dit seizoen kansloos werden verloren, dus vanuit dat perspectief biedt de vertoning wel perspectief.

Aké valt op

Beide ploegen verschenen energiek aan de aftrap, tijdens het vroege duel op Nieuwjaarsdag. Met Arsenal dat meteen druk zette, met op de vleugels de handenbinders Gabriel Martinelli en Bukayo Saka. Laatstgenoemde tikte de openingstreffer binnen, waarbij Nathan Aké niet kon ingrijpen door een goed blok van Alexandre Lacazette.

Linksback Aké vervulde in de tweede helft nog een heldenrol voor zijn elftal, door een beroerde terugkopbal van Aymeric Laporte met een uiterste krachtsinspanning op de lijn weg te werken. Ook noemenswaardig was het meespelen van de andere vleugelverdediger, João Cancelo.

De Portugees was twee dagen geleden nog slachtoffer van een brute overval, waarbij al zijn sieraden werden meegenomen. Ondanks alles verscheen hij met een wond boven zijn oog toch aan de aftrap.

Zo nu en dan liepen de gemoederen hoog op bij Arsenal-Manchester City

Ook met dit soort dappere mannen in de ploeg wist City niet helemaal op eigen kracht terug in de wedstrijd te komen tegen het zeer gedreven Arsenal. Op advies van de videoscheidsrechter werd aan het begin van de tweede helft een lichte overtreding van Granit Xhaka opnieuw bekeken.

Frustraties om VAR-beslissingen

Waar de arbiter in de eerste helft een fout van Ederson op Martin Ødegaard van Arsenal nog te licht vond voor een penalty, ging de bal na licht maar volstrekt onnodig vasthouden nu wel op de stip. En dat zorgde voor de nodige frustraties bij de thuisclub.

Xhaka zelf ontplofte, toen hij zelf op de schermen in het stadion de herhaling van zijn overtreding kon terugzien. En Gabriel kreeg bij de nasleep een kaart, wat hem erg duur kwam te staan toen hij twee minuten na de rake strafschop van Riyad Mahrez een beuk uitdeelde en zijn tweede geel kreeg.

Toch hield Arsenal stand tot ver in de extra tijd, totdat Rodri uit de kluts de winnende langs keeper Aaron Ramsdale punterde.

Het rood van Gabriel was een jubileumkaart voor Arsenal:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl