ANP

De explosie in een appartementencomplex in Turnhout van gisterochtend heeft aan zeker drie mensen het leven gekost. Gisteravond werd al een eerste dode gemeld. Kort na middernacht is het dodental verder opgelopen, meldt de VRT. Er is nog een vermiste. Het zoeken is de hele nacht doorgegaan.

Een vrouw die levend onder het puin lag is aan het einde van de avond gered. Na de explosie had ze meer dan tien uur vastgezeten, meldt de VRT. Hulpverleners hadden de hele dag contact met haar en eerder zei het hoofd van de reddingswerkers al dat ze haar "nog alle kansen gaven".

Tunnel

De brandweer wilde vanaf de voorkant van het gebouw een tunnel graven om bij haar te komen. Eerst werd vanaf de achterkant geprobeerd om haar te bereiken, maar daar was het instortingsgevaar te groot.

"De stabiliteit van het gebouw is niet goed", zei burgemeester Van Miert. "Maar het is wel belangrijk dat we zo snel mogelijk vooruitgaan om eventuele slachtoffers te vinden. We moeten stuk voor stuk, brokje per brokje wegnemen."

Van Miert heeft de bevolking opgeroepen vannacht geen vuurwerk af te steken, ook omdat de hulpdiensten hun handen vol hebben aan het reddingswerk.

Bekijk hier beelden van het beschadigde flatgebouw:

Flatgebouw in Belgisch Turnhout ingestort na explosie

Rond 08.15 uur gisteren stortte een deel van de voor-en achtergevel van het complex in door een ontploffing, waarschijnlijk veroorzaakt door een gaslek. De kans bestaat dat ook het dak naar beneden komt. Dat maakt het reddingswerk moeilijker.

In het gedeelte dat is ingestort, woonden tien mensen. Het was in eerste instantie onduidelijk hoeveel van hen op het moment van de explosie aanwezig waren. In de loop van de dag bleek dat een aantal bewoners op het werk of bij vrienden was.

Eén slachtoffer kon snel worden gered en is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de krant Het Laatste Nieuws maakt deze vrouw het goed. Ze is geopereerd en dat is goed verlopen.

STER reclame