1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Primeur Nieuw-Zeeland: presentator met Maori gezichtstekening

Oriini Kaipara is de eerste nieuwslezer met een traditionele Maori gezichtstekening die het 6 uurjournaal in Nieuw-Zeeland heeft gepresenteerd. Daarmee schrijft de 38-jarige vrouw geschiedenis.

Op Eerste Kerstdag maakte Kaipara haar primetime debuut bij de nationale nieuwszender Newshub. Tot en met gisteren was ze elke dag rond etenstijd te zien op de nieuwszender. Haar ambitie is om vaste presentator te worden van de uitzending van 18.00 uur.

"Ik was echt opgetogen. Ik was dolgelukkig", vertelde Kaipara aan CNN nadat ze had gehoord dat ze het journaal mocht presenteren. "Het is een enorme eer. Ik weet niet hoe ik met de emoties moet omgaan."

Newshub
'Vrolijk Kerstfeest', schrijft Oriini Kaipara op haar Instagram

Maori's zijn de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. Gezichtsmarkeringen voor vrouwen horen op de kin en heten moko kauae. Bij de man zitten ze over heel het gezicht en worden ze mataora genoemd. Kaipara nam haar 'moko' zo'n drie jaar geleden om haar kracht en identiteit als Māori-vrouw uit te dragen.

In 2019 presenteerde Kaipara al het nieuws bij de Nieuw-Zeelandse publieke omroep TVNZ. Daar ging het niet om primetime, maar om het middagnieuws. Dat was de eerste keer in de geschiedenis van het land dat iemand met een Maori gezichtsversiering te zien was op het nieuws.

"Als ik aan mezelf twijfel en ik mijn weerspiegeling in de spiegel zie, kijk ik niet alleen naar mezelf", zei Kaipara tegen CNN. "Ik kijk naar mijn grootmoeder en mijn moeder, en mijn dochters, evenals alle andere vrouwen."

Naast veel bijval zijn er ook negatieve reacties op het primetime debuut van de journalist. Mensen zijn kritisch over het feit dat ze vaak Māori-uitdrukkingen gebruikt, zoals "blijft u kijken" (Ū tonu mai). Dat doet ze naar eigen zeggen omdat de taal erg belangrijk voor haar is. Haar doel is om mensen aan te moedigen de taal te spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl