Belga
NOS NieuwsAangepast

Zware explosie verwoest flatgebouw Turnhout: 1 gewonde, meerdere vermisten

In Turnhout is een flatgebouw met vier verdiepingen gedeeltelijk ingestort na een vermoedelijke gasexplosie. Eén slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht met onbekende verwondingen.

Verschillende andere bewoners worden nog vermist, laat burgemeester Paul Van Miert van de Belgische stad weten. Hoeveel dat zijn, is onduidelijk. Eerder zei hij dat er acht vermisten waren.

"We hebben gelukkig al een deel kunnen afvinken: mensen die bij vrienden of op het werk waren", zegt Van Miert tegen de VRT. "Tegelijk hebben we ook informatie gekregen dat er mogelijk mensen op bezoek waren in het gebouw. Precieze getallen kan ik niet geven."

Dat er onder de vermisten ook vier kinderen waren, bleek later onjuist. Er staan geen kinderen ingeschreven op dat adres.

Instortingsgevaar

In een filmpje op Facebook zei de burgemeester dat er vanwege instortingsgevaar "heel omzichtig" naar de vermisten wordt gezocht. "Als u familie of vrienden hier in de straat, in de buurt hebt, we doen er alles aan om voor die mensen te zorgen."

In het stadskantoor van Turnhout, vlakbij het flatgebouw, worden mensen opgevangen. Voor buurtbewoners die vanavond nog niet terug naar huis kunnen, wordt onderdak gezocht.

Bekijk hier de eerste beelden van het beschadigde flatgebouw:

Flatgebouw in Belgisch Turnhout ingestort na explosie

In het ingestorte deel van het gebouw wonen tien mensen. De hulpdiensten hebben contact met een vrouw die nog onder het puin ligt.

Brandweercommandant Luc Faes zegt tegen Het Nieuwsblad dat geprobeerd wordt om een tunnel naar de vrouw toe te graven. "De vrouw zegt dat ze niet gewond is."

Het getroffen flatgebouw staat in de Boerenkrijglaan, in het zuiden van de stad. De politie vraagt de omgeving van het gebouw zo veel mogelijk te vermijden en plaats te maken voor de hulpdiensten. Buslijnen worden omgeleid.

Omdat er rond 12.00 uur gasgeur vrijkwam uit het gebouw zijn mensen weer verder op afstand gehouden. De stad Turnhout meldt op Twitter dat het gas vrijkomt doordat gasleidingen gecontroleerd gesneden worden. "Dat kan nog voorkomen, maar houdt geen gevaar in."

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden reageert op Twitter op de zware explosie:

Eerder vandaag zei een buurtbewoner tegen de VRT dat de explosie vermoedelijk in het midden van het gebouw gebeurde, waarop een deel van ervan naar beneden is gekomen. "Er ligt heel veel puin op straat."

"Ik was net met mijn vriendin aan het bellen toen ik een heel luide knal hoorde", zei Frans Caers (69), die in het appartementsgebouw aan de overkant woont, tegen Het Nieuwsblad. "Het glas lag binnen in mijn appartement. Ik stond nog in mijn pyjama en ben uit schrik nog even binnen gebleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl