2015: Chris Gyan in het shirt van Feyenoord
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Oud-ploeggenoten geschokt na overlijden Gyan: 'Altijd glimlach op z'n gezicht'

De sportwereld reageert geschrokken op het overlijden van Feyenoord-cultheld Christian Gyan. Oud-ploeggenoten roemen hem om zijn geduld, vriendelijkheid en zijn rotsvaste geloofsovertuiging.

"Hij was letterlijk en figuurlijk een waardevolle, stille kracht", zegt Pierre van Hooijdonk in een reactie tegen RTV Rijnmond. "Hij was voor mij onlosmakelijk verbonden aan het geloof. In alles wat hij deed, in de interviews die hij gaf, hij had het er altijd over. Ik weet nog dat hij na de UEFA Cup-zege in 2002 een ondershirt aan had met de tekst 'The Lord is good all the time'. Dat was Chris ten voeten uit."

Gyan stond vanaf 1997 tot 2007 onder contract bij Feyenoord. Hij won in 2002 met de club de UEFA Cup en groeide in Rotterdam uit tot een publiekslieveling.

Feyenoord haalde Gyan in de jaren negentig vanuit Ghana naar Nederland. Na een verhuurperiode bij stadgenoot Excelsior beleefde de verdediger bij Feyenoord een succesvolle periode. In 1999 won hij met de Rotterdammers ook de landstitel.

Robin van Persie (R) en Christian Gyan keren even terug in De Kuip. Ze werden gehuldigd voor het winnen van de UEFA Cup 10 jaar geleden in hetzelfde stadion.

Oud-doelman Edwin Zoetebier bewaart positieve herinneringen aan de Ghanese verdediger. "Niemand had een hekel aan hem. Dat kon ook bijna niet. Hij was een vriendelijke jongen, een helpende hand. En een supervoetballer. Als rechtsback kwam hij mee op via de zijlijn en wist precies wanneer hij naar binnen moest duiken." Buiten het veld was Gyan lief en zacht, daarbinnen niet volgens Zoetebier. "Chris was echt een bikkelharde verdediger."

'Toch onverwacht'

Ferry de Haan, oud-ploeggenoot van Gyan bij Feyenoord en Excelsior, zegt geschrokken te zijn. "Ik wist wel dat hij ziek was, maar zo'n bericht komt dan toch onverwacht. Ik herinner me hem als een lieve, fantastische gozer. Hij had altijd een glimlach op zijn gezicht".

Volgens Feyenoord gaat met Gyan een icoon verloren. "Dat het overlijden van Gyan ook bij supporters veel losmaakt, is te zien aan de vele reacties die na het droevige nieuws van vandaag zijn gedeeld op social media. Feyenoord verliest met Gyan een oud-speler met een echt Feyenoord-hart, een lieveling van het legioen en bovenal een fantastisch mens."

In 2019 werd er voorafgaand aan een wedstrijd van Feyenoord nog een bijeenkomst georganiseerd door de club. Een aantal spelers uit het elftal van 2002 was daarbij aanwezig. "Toen was hij al erg ziek", herinnert Van Hooijdonk zich, "maar hij zei toen dat het allemaal wel goed kwam. Daar geloofde hij echt in".

Het was wel emotioneel, zegt Zoetebier: "Hij trad niet zo vaak op de voorgrond, maar het raakte hem wel toen we daar allemaal waren". Ook begin deze maand vertrouwde Gyan er nog op dat hij zou herstellen. Op social media zei hij: "Ik ben niet stervende! Ik ben heel erg ziek, maar het gaat okay met me. En ik ga niet dood."

Geroemd om onverzettelijkheid

De 43-jarige Gyan stond tussen 1997 en 2007 onder contract bij Feyenoord. Supporters roemden Gyan om zijn onverzettelijkheid en bikkelharde strijd op het veld en zijn betoverende lach daarbuiten. De Ghanees speelde 121 officiële wedstrijden voor de Rotterdammers.

Ook oud-ploeggenoot Robin van Persie reageerde op sociale media op het overlijden van Gyan.

Deel artikel: