Harry Kane wil vaart maken na zijn benutte strafschop

Onnozele tackle schenkt Spurs punt, maar West Ham gaat Londenaren voorbij

Hij deed nog wel zo zijn best, Mohammed Salisu, om Tottenham Hotspur over het dode punt te helpen op bezoek bij zijn Southampton. Maar de Spurs profiteerden maar half van Salisu's onnozele actie vlak voor rust (1-1 gelijkspel), waardoor ze de vijfde plek in de Premier League kwijtraakten aan West Ham United, dat wel won bij Watford (1-4).

Het zag er weinig hoopgevend uit voor Tottenham, vijf minuten voor het einde van de eerste helft. De ploeg van de met een kuitblessure ontbrekende Steven Bergwijn stond met 1-0 achter, vanwege een fraaie treffer van James Ward-Prowse, en speelde zwak. Zo zwak, dat Salisu blijkbaar medelijden kreeg.

Slecht getimede tackle

De verdediger van Southampton had al geel op zak, toen hij in zijn eigen strafschopgebied een tackle inzette op de snellere Son Heung-min. Salisu miste de bal, raakte Son en werd dubbel bestraft: de bal ging op de stip en de scheidsrechter toonde hem zijn tweede geel, dus rood.

Mohammed Salisu benadeelt zijn ploeg met een slecht getimede tackle in zijn eigen strafschopgebied

Harry Kane knalde de toegekende strafschop hard en hoog binnen (1-1) en pakte de bal snel uit het net; vaart maken, gebaarde de spits. Maar Tottenham Hotspur slaagde er in de resterende vijftig minuten niet meer in een geldige treffer te maken - Kane scoorde nog wel in buitenspelpositie - tegen de tien man van Southampton.

West Ham profiteert

De onkunde van de Spurs werd in Watford, even buiten Londen, met gejuich begroet. West Ham United was daar op bezoek en maakte korte metten met de plaatselijke FC. Goals van Tomas Soucek, Saïd Benrahma, Mark Noble en Nikola Vlasic bezorgden 'The Hammers' een 4-1 zege én de vijfde plaats, ten koste van Tottenham.

De stand in de Premier League

West Ham kwam nog wel op achterstand, Emmanuel Dennis scoorde al in de vijfde minuut, maar leidde bij rust al met 2-1. In de tweede helft voerde de ploeg van trainer David Moyes de score verder op.

Palace klopt Norwich

Watford staat nog op de 'veilige' zeventiende plaats, maar heeft twee wedstrijden meer gespeeld dan de nummer achttien Burnley. Wat dat betreft kwam het goed uit dat ook Norwich City onderuitging.

De club van Tim Krul, die ontbrak vanwege een coronabesmetting, kreeg met 3-0 klop op bezoek bij Crystal Palace. Odsonne Édouard opende in de achtste minuut al de score, waarna Jean-Philippe Mateta en Jeffrey Schlupp nog voor rust de eindstand op het scorebord brachten.

Bedenkelijk record

Norwich City stelde daar niets tegenover, waardoor de laagvlieger een dramatische decembermaand passend afsloot. Nooit eerder verloor een Premier League-ploeg vijf wedstrijden in één maand, zonder zelf te scoren. 'The Canaries' kregen klop van Tottenham (3-0), Manchester United (1-0), Aston Villa (2-0), Arsenal (5-0) en dus Crystal Palace.

De wedstrijd tussen Arsenal en Wolverhampton Wanderers werd twee dagen geleden afgelast vanwege 'een combinatie van positieve coronatests en blessures' bij de Wolves. Ook Leeds United-Aston Villa gaat vanwege coronaperikelen niet door.