Grichka Bogdanoff (l) met zijn broer Igor (r) in 2015 AFP

In een ziekenhuis in Parijs is voormalig televisiepresentator Grichka Bogdanoff op 72-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn tweelingbroer Igor presenteerde hij in de jaren 80 een populair sciencefictionprogramma. De twee staan ook bekend om de metamorfose die ze sinds de jaren 80 hebben ondergaan, met opvallende jukbeenderen en kin.

De Franse krant Le Monde schrijft dat Grichka is overleden aan de gevolgen van een corona-infectie, waartegen hij niet zou zijn gevaccineerd. Ook zijn broer Igor ligt met corona in het ziekenhuis, zeggen bronnen tegen de krant.

Over de achtergrond van hun uiterlijk hebben de gebroeders Bogdanoff - die hun naam zelf spelden als Bogdanov - nooit veel losgelaten. In Franse media is volop gespeculeerd over plastische chirurgie, maar de broers hebben altijd ontkend dat ze zich daaraan hebben overgeleverd. Grichka zei in 2018 in een interview dat hij en zijn broer "nooit cosmetische chirurgie hebben ondergaan". Wel noemde hij Igor en zichzelf "experimentatoren".

De broers in de jaren 80:

Er gingen ook geruchten dat de broers zouden lijden aan acromegalie, een zeldzame ziekte waarbij het lichaam te veel groeihormonen produceert. Daardoor kan het gebeuren dat lichaamsdelen overmatig beginnen te groeien en abnormale vormen aannemen. Maar zelf hebben de Bogdanoffs nooit bevestigd aan een ziekte te lijden.

Bogdanoff-affaire

Grichka en Igor Bogdanoff, die afstammen van Oostenrijkse en Russische aristocraten, presenteerden van 1979 tot 1987 het populairwetenschappelijke programma Temps X. De twee studeerden wiskunde en natuurkunde en legden zich na hun tv-carrière toe op de wetenschap.

Begin deze eeuw leidden publicaties van de broers over de tijd vóór de oerknal, in zogeheten peer-reviewed natuurkundetijdschriften (met een kwaliteitstoets), tot een storm van kritiek. Wetenschappers beschuldigden de broers van het schrijven van onzin. De kwestie, die later werd aangeduid als de 'Bogdanoff-affaire', werd in onder meer The New York Times breed uitgemeten.

De twee broers werden de laatste jaren ook door andere schandalen achtervolgd. Zo zijn ze beschuldigd van oplichting en werd Igor Bogdanoff in 2017 gearresteerd vanwege een inbraak bij zijn ex.

STER reclame