Oscar Hammerstein
NOS NieuwsAangepast

Voormalig advocaat Hammerstein geschrapt van tableau na klachten

De Raad van Discipline in Amsterdam heeft voormalig advocaat Oscar Hammerstein van het tableau geschrapt. Dat is gebeurd na behandeling van drie klachten en een zogenoemd dekenbezwaar tegen de oud-raadsman.

Tegen Hammerstein zijn klachten ingediend in en na de periode dat hij kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces bijstond. In februari onthulde Hammerstein in een interview met Het Parool dat hij de advocaat van B. was na de moord op advocaat Derk Wiersum, die B. eerst bijstond. Een half jaar eerder deed hij al anoniem zijn verhaal in het AD.

De raad oordeelt nu dat Hammerstein "meerdere malen een van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur, de geheimhoudingsplicht, heeft geschonden". Daarnaast heeft hij niet genoeg rekening gehouden met belangen van derden en heeft hij zich "niet welwillend opgesteld tegenover een mede-advocaat".

Het stuit de raad tegen de borst dat de voormalig advocaat tijdens de zitting over de klachten niet kritisch keek naar zijn eigen optreden. "Integendeel, hij heeft vooral naar anderen gewezen."

Klacht van Peter R. de Vries

Een van de klachten was ingediend door Peter R. de Vries. De vermoorde misdaadverslaggever stond Nabil B. van half 2020 tot aan zijn overlijden bij als vertrouwenspersoon.

Hammerstein heeft de belangen van De Vries geschonden door zijn naam "zonder enige noodzaak" aan een journalist van De Telegraaf door te geven. Hammerstein wist als geen ander welke veiligheidsrisico's de Marengo-zaak kent, oordeelt de raad.

De twee andere klachten waren afkomstig van Nabil B. zelf en van voormalig advocaat Khalid Kasem over wie Hammerstein ook uitspraken in de media had gedaan. Het dekenbezwaar kwam van de Amsterdamse deken. In alle drie de gevallen ging het om het optreden van Hammerstein in de media.

In beroep tegen oordeel

Hammerstein nam in februari al afscheid van de advocatuur en liet zich toen uitschrijven uit het tableau. Maar de raad zegt dat dat niets afdoet aan het oordeel nu. Gezien de ernst van de klachten kan volgens de raad niet met een lichtere sanctie worden volstaan.

De oud-advocaat zegt dat hij het niet eens is met het oordeel van de raad. Hij wil in beroep gaan tegen de beslissing om hem van het tableau te schrappen.

Op NPO Radio 1 zegt Hammerstein ook geen enkele schuld te hebben aan het overlijden van Peter R. de Vries. "Ik heb niets nieuws verteld en geen geheimhouding geschonden", zegt hij over het behandelen van de klacht. De Vries werd begin juli neergeschoten en overleed een week later. "Iedereen wist toen al lang dat hij de adviseur van de kroongetuige was."

Volgens Hammerstein heeft de misdaadjournalist eerder tijdens een persconferentie "met veel bombarie bekendgemaakt dat hij een soort adviseur werd". Toen Hammerstein door Nabil B. werd ontslagen als advocaat werd hem gevraagd waarom dat was gebeurd. "Ik heb naar waarheid medegedeeld dat de breuk door De Vries was veroorzaakt", blikt hij terug.

Daar was volgens hem alleen misdaadjournalist John van den Heuvel op dat moment van op de hoogte. "Die had al gehoord van de broers en zussen van B. dat De Vries bezig was om de zaak te krijgen."

Gemeenteraadsverkiezingen

Na zijn terugtrekking als advocaat wilde Hammerstein voor de VVD meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Hij stond op plek 6 van de lijst en zei zich te willen inzetten voor een veilige, schone en leefbare stad. In een schriftelijke verklaring zegt de oud-advocaat nu dat hij zijn plek opgeeft.

"Amsterdam is te belangrijk voor mij om het risico te lopen dat toekomstige discussies niet over de stad, maar over mij gaan." De Amsterdamse lijsttrekker Martens voor de VVD zegt Hammersteins besluit te respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl