NOS NieuwsAangepast

Code geel voor kou beëindigd, ijzel pas vanavond verwacht

In Friesland en Drenthe gold vanochtend code geel vanwege een lage gevoelstemperatuur. Het weerinstituut waarschuwde voor gevoelstemperaturen van -15 graden, waardoor mensen onderkoeld konden raken. Ook was er daardoor kans op koudeletsel, zei het KNMI, dat adviseerde om goede en gelaagde kleding te dragen.

De gevoelstemperatuur lag aan het begin van de ochtend in het noordoosten lager dan -13. De echte temperatuur was daar toen -7 graden.

Dit was de gevoelstemperatuur volgens Weerplaza rond 07.20 uur:

Volgens de ANWB zijn vanwege de lage gevoelstemperatuur voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. De verkeersorganisatie adviseert automobilisten onder meer om voldoende brandstof mee te nemen, want zolang de motor kan draaien kan de auto verwarmd worden. Verder wordt het meenemen van goed afsluitende warme kleding aangeraden.

IJzel

Later op de dag geldt in vijf provincies code geel; dan vanwege mogelijke ijzel, regen die bevriest zodra deze de grond heeft bereikt. Die waarschuwing geldt in Gelderland en Flevoland vanaf 18.00 uur, in noordelijker gelegen provincies pas later. Aanvankelijk was ook code geel afgegeven voor Utrecht en Noord-Holland, maar die waarschuwing is ingetrokken.

Verder laat de ANWB weten rekening te houden met mogelijke files in de middag. "Ondanks de lockdown gaan mensen toch bij elkaar op bezoek. In heel Nederland kunnen daardoor files ontstaan", meldt een woordvoerder.

De grootste kans op gladde rijomstandigheden is er vanavond in het noorden. Het KNMI zegt dat de gladheid daar tot maandagochtend kan aanhouden.

Het weerinstituut adviseert mensen om hun rijgedrag aan te passen en weerberichten goed in de gaten te houden. "Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder of gevaar ondervinden", waarschuwt het KNMI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl