Piet Ploeg en Anton Kotte van de Stichting Vliegramp MH17
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden MH17-ramp blij met eis, advocaten kritisch

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Applaus kregen de officieren van justitie, toen ze na het uitspreken van hun strafeis tegen de verdachten in het MH17-strafproces de zaal met nabestaanden binnenliepen. "Deze eis voelt als een vorm van erkenning", reageert Piet Ploeg van de stichting Vliegramp MH17.

Vanochtend vroeg het Openbaar Ministerie om een levenslange gevangenisstraf voor de vier verdachten. Zij zouden samen verantwoordelijk zijn geweest voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines en de moord op alle 298 inzittenden.

Ploeg is het net als andere nabestaanden "volkomen eens" met deze strafeis. "En ondanks dat we deze eis wel hadden verwacht, was het toch een enorm indrukwekkend moment."

Dat merkte ook de rechtbank. "Ik wil benoemen dat het muisstil was in de zaal", zei de rechtbankvoorzitter aan het einde van de zitting. "Ik zag ook dat nabestaanden geëmotioneerd reageerden en schouderklopjes uitdeelden."

Zo reageerden nabestaanden na afloop:

Nabestaanden MH17: 'Strafeis is een belangrijke mijlpaal'

De advocaten van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich laat vertegenwoordigen in het MH17-proces, zijn niet te spreken over de eis, al hadden ze die wel zien aankomen. "Die is niet verrassend, gezien de aanklacht", zeggen raadslieden Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate.

Zij vinden dat het Openbaar Ministerie niet het volledige verhaal vertelt. Zo heeft het forensisch bewijs volgens hen amper aandacht gekregen en zijn ontlastende getuigenverklaringen terzijde geschoven. "Je kan niet alle onderdelen die jou onwelgevallig zijn weglaten. Als je objectief naar de zaak wil kijken, moet je ook die kant belichten. Daar ligt voor ons een schone taak."

Als ze de doodstraf zouden hebben, zouden ze me die zonder enige twijfel geven

Igor Girkin, verdachte

De officieren van justitie vinden levenslang terecht, omdat volgens hen sprake is van een 298-voudige moord. Ze gebruikten vandaag termen als "dodelijk plan" en "onverschillig geweld". "Dat is wat het publiek graag wil horen, maar het staat ver af van de realiteit", vinden Van Eijck en Ten Doesschate.

Verdachten vinden het voorspelbaar

Verdachte en toenmalig separatistenleider Igor Girkin reageerde op de eis bij het Russische persbureau Interfax: "Ik ben voor hen een vijand. Als ze de doodstraf zouden hebben, zouden ze me die zonder enige twijfel geven. De opstandelingen hebben de Boeing niet neergehaald."

Medeverdachte Sergej Doebinski noemt de strafeis tegenover RTL Nieuws totaal voorspelbaar. "De schuldigen waren al van te voren aangewezen."

De officieren uitten vandaag felle kritiek op de houding van de verdachten. "Ze erkennen het proces niet en maken het zelfs belachelijk. Daaruit spreekt minachting voor de nabestaanden."

Verdachte Poelatov betuigde in een eerdere videoboodschap zijn medeleven aan de familie en vrienden van de slachtoffers. Ook zei hij te hopen dat "echte daders" worden gepakt.

Maar ook hij probeert de ware toedracht van het neerhalen van vlucht MH17 te verhullen, benadrukten de officieren. "Hij zegt het een, maar doet het ander. Hij houdt de onzekerheid van de nabestaanden opzettelijk in stand."

Een onterecht verwijt, menen zijn twee advocaten. "Als je er niet bij betrokken bent, kun je ook geen verantwoordelijkheid nemen." Bovendien veegde het OM hun wensen voor nader onderzoek keer op keer van tafel, zeggen ze.

Opmerkelijke oproep

In maart krijgt de verdediging het woord in de rechtszaal. Het leidde tot een opmerkelijke oproep van de rechtbankvoorzitter aan het slot van de zittingsdag. Hij vroeg media om ook van het pleidooi verslag te doen, "voor een evenwichtige beoordeling van de zaak".

En, benadrukte hij, misschien wel omdat Poelatov vandaag zelf via een livestream van de rechtbank meekeek vanuit Rusland: "Een verdachte die hier terechtstaat wordt voor onschuldig gehouden, tot de rechtbank daarover anders oordeelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl